Beograd iscrtavan rukom stranih i srpskih kartografa

Muzej grada Beograda poseduje vrednu zbirku gravira sa predstavama Beograda od 16. veka do kraja 19. veka. Ko su autori? Kakvi su bili njihovi interesi i u koju svrhu su izrađivali gravire? U kojim su se evropskim grafičkim, kartografskim radionicama i izdavačkim kućama izrađivale? Koji su najznačajniji primeri u zbirci Muzeja grada Beograda?

Rađene tehnikom drvoreza ili bakroreza, mnoge gravire su naknadno kolorisane, što je uvećalo njihovu umetničku vrednost. Izrađivane su u Beču, Nirnbergu, Lajpcigu, Amsterdamu, Antverpenu, Parizu, Veneciji, Londonu skoro četiri veka. Rezali su ih najpoznatiji evropski graveri, a po obnovi srpske državnosti u 19. veku delatnost je proširena ‒ gravire su otiskivane i u radionicama srpske prestonice, objašnjava Vladimir Tomić, viši kustos Muzeja grada Beograda.

Istorijska zbirka poseduje prvi poznati prikaz Beograda iz vremena sultana Sulejmana Drugog. Zebald Beham ga je izradio u duborezu 1522. godine, u Nirnbergu. Na graviri je prikazan događaj iz 1521. godine ‒ nadiranje janjičara ka Donjem gradu pod komandom Piri-paše.

Turska osvajanja su imala veliki odjek u hrišćanskoj Evropi pa ne čudi što se scene osvajanja Beograda pojavljuju i u knjigama koje su znatno kasnije objavljene, kao što je „Kosmografijaˮ Sebastijana Minstera iz 1550. godine, štampana u Beču.

Od prvih radova koji opisuju opsadu Beograda u 16. veku, pa sve do izbijanja Velikog bečkog rata 1683. godine, pojavljuju se relativno slične panorame Beograda prikazane uglavnom na sledeći način: grad posmatran sa dunavske strane, vidi se pristanište, Gornji i Donji grad opasani zidinama, a na svim kulama istaknut je bio polumesec. Među autorima tog vremena svakako treba izdvojiti Mateusa Merijana i Georga Fišera, objašnjava Vladimir Tomić.

Nakon habzburških osvajanja Beograda i sloma osmanske vojne sile krajem 17. veka, još više je poraslo interesovanje za Beograd. Tada nastaje veliki broj ratnih hronika, putopisa, istorija ilustrovanih mnogobrojnim gravirama. Neke od njih rađene su prema skicama vojnih kartografa i inženjera koji su na licu mesta radili crteže opsednutog grada. Takvi radovi predstavljaju istorijske izvore prvog reda. Tokom 18. veka u Briselu, Londonu, Beču izrađivani su bakrorezi ‒ ratne scene, planovi i prikazi Beograda, dodaje Vladimir Tomić.

U 19. veku, povratkom dinastije Obrenović, na srpski presto i drugom vladavinom kneza Mihaila Obrenovića, od 1860. do 1868. g., započeta je poslednja, odlučujuća faza u borbi Srbije za nezavisnost. U to vreme profesor Velike škole Emilijan Joksimović izvršio je geodetsko snimanje Beograda i na osnovu tih podataka napravljen je regulacioni plan grada. U poslednjim decenijama 19. veka novinski drvorezi sa slikama Beograda pojavljuju se u ilustrovanim listovima širom Evrope, kaže naš sagovornik.

Kao nov dokumentarni medij, fotografija je krajem 19. veka polako istisnula izradu gravira Beograda.

Sačuvane gravire predstavljaju dragocena dela likovne umetnosti, važan izvor za proučavanje istorije i urbanističkog razvoja grada, kao i na izvestan način romantičan pristup minulim vekovima.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се