Ispitivanje lekova na deci ‒ etički opravdano?

Kako deca nisu „mali odrasli ljudi”, pokazalo se da nije dovoljno samo primeniti rezultate istraživanja lekova na odraslima. Bolesna deca pripadaju etički osetljivoj kategoriji pacijenata, zbog čega je mnogo manje studija dizajnirano za njih. Kao i kod drugih istraživanja i u pedijatriji je neophodno zaštititi četiri osnovna lična dobra učesnika: život, autonomiju, integritet i dostojanstvo.

Za najdelotvornije lečenje bolesti dece neophodna su klinička ispitivanja posebno prilagođena tako osetljivoj populaciji pacijenata.

Kako objašnjava dr Dušica Krajnović, zamenica direktora Centra za bioetičke studije i vanredna profesorka Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu ‒ od 2007. godine, kada je Evropska komisija donela Uredbu o lekovima za upotrebu u pedijatriji i uvela podsticajne mehanizme za farmaceutske kompanije koje rade na novim lekovima, primećuje se blag porast kliničkih studija smišljenih za tu populaciju.

Prof. Krajnović naglašava: „Studije su pokazale da naša praksa na osnovu iskustva i ʼoff labelʼ primene lekova nije bila dovoljno bezbedna, i na osnovu tih rezultata korigovali smo režim doziranja pojedinih lekova".

Bolesna deca pripadaju etički veoma osetljivoj kategoriji pacijenata, zbog čega je mnogo manje studija dizajnirano za njih. Kao i kod drugih istraživanja koja uključuju ljude ‒ i u pedijatriji je neophodno zaštititi četiri osnovna lična dobra učesnika u istraživanju: život, autonomiju, integritet i dostojanstvo.

Takođe, važno je poštovati sledeće principe: neškodljivost, dobročinstvo, pravednost, informisanost i autonomiju. Protokoli kliničkih studija lekova moraju proći naučnu i etičku procenu etičkih odbora zdravstvene ustanove u kojoj će se ta studija raditi, a dozvolu za sprovođenje studije daje Agencija za lekove i medicinska sredstva.

Zakonska regulativa u našoj zemlji uredila je tu oblast kao i svuda u Evropi. „Regulativa Evropske unije je ostavila da njene članice donesu zakonske odredbe, ali preporuka je da kad god je dete psihofizički sposobno sa učestvuje u istraživanju i kad razume cilj i svrhu istraživanja ‒ treba tražiti njegovu saglasnostˮ, objašnjava naša sagovornica.

U pojedinim zemljama obavezan je i pristanak roditelja. Problemi nastaju ako se ne saglase oba roditelja, ili ako dete želi da učestvuje, a roditelji ne dozvoljavaju, i obrnuto. „Veliki etički problem je i dostupnost terapije po završetku kliničke studije. Odnosno, u slučaju da je bilo pozitivnih efekata tokom ispitivanja leka ‒ kako obezbediti nastavak terapije", naglasila je dr Krajnović.

Na planiranje kliničkih ispitivanja lekova za bolesti dece utiče mnogo faktora ‒ ozbiljnost i učestalost bolesti, dostupnost terapije, tip supstance (da li je reč o ispitivanju već poznate supstance ili se ne zna ništa o njoj)...

Nakon Uredbe o lekovima za upotrebu u pedijatriji, postaje praksa da se sa pedijatrijskim razvojem leka započinje odmah nakon početnog uvida u bezbednost i efikasnost leka za odrasle.

Ispitivanja lekova su najpotrebnija u pedijatrijskoj onkologiji, navela je dr Dušica Krajnović i dodala: „Mislim da će se u narednim godinama Evropska agencija za lekove fokusirati na unapređivanje prakse u toj oblasti i na podsticanje velikih farmaceutskih kompanija da rade upravo onkološke pedijatrijske studije".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво