Jubilej prvog centra za lečenje melanoma na Balkanu

U Melanoma centru, osnovanom pre osamnaest godina, dosad je pregledano više od 100.000 pacijenata i otkriveno više od hiljadu melanoma. Za razliku od drugih tumora, melanom može metastazirati na bilo koji deo tela, kada je opasnost od smrtnog ishoda velika.

Melanom predstavlja najmaligniji tumor ljudskog organizma. Iako se jako lako otkriva u ranoj fazi (melanoma in situ), kada je izlečenje stoprocentno, u odmakloj fazi je mogućnost izlečenja vrlo mala. 

Za razliku od drugih tumora, kod melanoma je moguće da se metastaze rašire po čitavom organizmu, u bilo koji deo tela, kada je opasnost od letalnog ishoda velika, objašnjava prof. dr Dejan Nikolić, profesor na Katedri hirurgije Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i načelnik Specijalističke onkološke poliklinike pri Klinici za onkologiju KBC-a „Bežanijska kosa".

Najčešće se javlja u srednjem životnom dobu, nešto češće kod muškaraca nego kod žena, mada u poslednje vreme oboleva sve više mladih osoba (mlađih od 30 godina).

Nošenje zaštitne garderobe, izbegavanje direktnog sunčevog zračenja između deset i 16 časova tokom leta (kada je ultraljubičasto zračenje najjače), boravak u hladu i redovna upotreba krema sa zaštitim faktorom ‒ predstavljaju glavna sredstva zaštite, saveti su našeg sagovornika.

Osobe svetle puti sa plavim očima, riđom ili plavom kosom, kao i kožom koja lako izgori i teško pocrni i na kojoj se javljaju pege nakon izlaganja suncu ‒ pod najvećim su rizikom od razvoja melanoma. Posebnu pažnju treba posvetiti zaštiti dece, jer preterano izlaganje suncu u detinjstvu i adolescenciji povećava šansu za razvoj melanoma u starijem dobu, upozorava prof. dr Nikolić.

Primarna prevencija predstavlja suzbijanje razvoja oboljenja pre nego što ono nastane i uglavnom se sastoji u ograničavanju izlaganja UV zračenju, dok sekundarna prevencija obuhvata otkrivanje melanoma u najranijoj fazi, čime se omogućava značajno povećani procenat izlečenja. Sekundarna prevencija se sprovodi redovnim samopregledima kože i redovnim pregledima mladeža i ostalih tumora kože kod lekara specijalista, zaključuje naš sagovornik, koji je posle doktoriranja i brojnih stručnih usavršavanja u inostranstvu, objavio više od 185 radova sa posebnim interesovanjem za melanomoskopiju, onkohirurgiju, rano otkrivanje i lečenje: melanoma, benignih i malignih bolesti, kao i uklanjanje svih promena na koži po tipu benignih i zloćudnih tumora.

Navršava se 18 godina postojanja prvog Melanoma centra na Balkanu i u jugoistočnoj Evropi. U toku tog perioda u Melanoma centru je pregledano više od 100.000 pacijenata i milion promena na koži, a otkriveno je više od hiljadu melanoma, od kojih je značajan broj bio i u najranijoj fazi bolesti.

Proslava Melanoma centra održana je u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Beogradu. Pored eminentnih domaćih stručnjaka, manifestaciju je uveličao i čuveni dr Alesandro Testori, profesor Evropskog instituta za onkologiju u Milanu. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи