Zašto slonovi spavaju tako kratko?

Afrički slonovi su sisari koji možda najkraće spavaju ‒ prema novim istraživanjima ‒ samo dva sata.

Veliki deo sna slonovi provode na nogama. Legnu samo jednom u tri do četiri dana. Teško je kontinuirano pratiti njihovu aktivnost, pogotovo noću, pa najviše saznanja naučnici dobijaju izučavajući slonove u zatočeništvu, kaže Pol Manger, neurolog koji se bavi istraživanjem mozga na Univerzitetu „Vitsˮ u Johanezburgu.

Zabeleženo je da slonovi u zoološkim vrtovima i u zatvorenim prostorima spavaju od tri do skoro sedam sati u 24 sata. Istraživanje sprovedeno pomoću elektronskog nadzora u divljini pokazalo je da se slonovi u prirodnim uslovima drugačije ponašaju - spavaju tek oko dva sata. Rendžeri koji obilaze afričke slonove to potvrđuju.

Budnost i oprez

Pol Manger i njegovi saradnici ugradili su dvema slonicama u južnoafričkom Nacionalnom parku „Čobeˮ male implantate ‒ uređaje za praćenje. Kada uređaji nisu registrovali pokret duže od pet minuta ‒ tumačilo se da slonovi spavaju.

Slonice su elektronski praćene mesec dana i ustanovljeno je da su za to vreme spavale samo oko dva sata dnevno. Prateći uređaji su pokazali da postoje periodi kad slonovi ne spavaju i po 46 sati. To se objašnjava time što su na oprezu zbog blizine predatora ili slonova mužjaka, dok se životinje u zatočeništvu ne susreću sa takvom vrstom opasnosti.

Obnavljanje mozga ili tela?

Novi nalazi se ne uklapaju u uverenje da životinjama treba san kako bi obnovile svoju memoriju. Slonovi se ne smatraju zaboravnim životinjama, naprotiv, studije pokazuju da imaju dugo pamćenje. Dosad se verovalo da su konji rekorderi u kratkom spavanju.

Njima je dovoljno nešto manje od tri sata, kaže Pol Manger. Novi podaci potvrđuju da većim životinjama treba manje sna, a manjim više. Neki slepi miševi, na primer, spavaju oko osamnaest sati dnevno.

Naučnici sada pokušavaju da povežu podatke o dužini sna sa veličinom životinja ‒ većim životinjama je, moguće, potrebno da duže ostanu u budnom stanju kako bi se nahranile i održale svoje masivno telo.

Priredila: Valentina Delić

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво