Diverzitet faune ‒ specifičnosti Srbije

U poređenju sa mnogim evropskim državama, diverzitet faune Srbije je izuzetno visok. U Srbiji živi 16 odsto evropskih gmizavaca, vodozemaca i riba, 51 odsto faune ptica Evrope i 38 odsto evropskih sisara. Među zaštićenim vrstama su bubamara, jelenak, slepi miš, rečni rak...

Dr Rastko Ajtić iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije objašnjava da „kod nas, usled pojave planinskih lanaca prema jugu, raste složenost ekosistema, a sa složenošću ekosistema ‒ raste i brojnost vrsta".

U južnim, planinskim delovima Srbije, postoje refugijalni centri kao svojevrsna pribežišta koja su u poslednjem ledenom dobu poslužila i biljnim i životinjskim vrstama da opstanu.

U Srbiji živi 16 odsto evropskih gmizavaca, vodozemaca i riba, 51 odsto faune
ptica Evrope i 38 odsto evropskih sisara.

Srbija poseduje bogat genofond divljih i gajenih biljnih i životinjskih vrsta i varijeteta, koji predstavljaju nezamenljive resurse za razvoj mnogih privrednih grana, kao što su poljoprivreda, šumarstvo, ribarstvo, turizam.

Prema raspoloživim podacima, u Srbiji je zvanično registrovano oko 44.200 taksona (vrsta i podvrsta). S obzirom na to da mnoge grupe organizama nisu adekvatno istražene, stručnjaci pretpostavljaju da se u Srbiji može naći oko 60.000 taksona.

Kada je reč o fauni, svaka ugrožena vrsta zahteva određene mere među kojima su: višegodišnji monitoring, hvatanje i markiranje životinja, obezbeđivanje hranilišta, prikupljanje primeraka iz prirode, razmnožavanje u zarobljeništvu.

„Mnogo puta smo čuli da su neke vrste ugrožene, ali ne zato što ih čovek ubija ili istrebljuje, već zbog nestajanja staništa. Konkretan primer je zmija šarka. Kako je krenula demografska eksplozija i industrijalizacija od 1900. godine, mi imamo drastično smanjenje staništa za tu vrstu, dok postoje izolovane populacije u okolini Save", kaže dr Ajtić.

On navodi i primer beloglavih supova: „Do 1900. godine, mogli su da se sretnu u čitavoj Srbiji. Danas su svedeni na svega nekoliko lokalnih populacija, kao što su one u kanjonu Trešnjice i kanjonu reke Uvac".

U Srbiji živi više od 400 životinjskih vrsta za koje se smatra da su ugrožene.

Retke i zaštićene vrste su, između ostalih: labud, rečni rak, lastin repak, jelenak, šareni tvor, vidra, slepi miš, jazavac, jež, balkanski ris, bubamara...

Zaštita retkih i ugroženih vrsta regulisana je Zakonom o zaštiti prirode, pravilnicima i međunarodnim konvencijama.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво