Tajna uspešne škole koja ne košta ništa

Većina faktora koji pomažu da škole budu što uspešnije iziskuje velike troškove – sugerišu nastavnici, tehnologija, udžbenici. Međutim, nova američka studija ukazuje na jedan faktor koji ne podrazumeva novac, a može da igra važnu ulogu u napredovanju učenika, čak i u najsiromašnijim školama.

Istraživanje je uključivalo 96 državnih škola u Ohaju, a tajni „sastojak" za uspeh učenika istraživači su nazvali „socijalnim kapitalom." On podrazumeva mrežu odnosa između školskih zvaničnika, nastavnika, roditelja i lokalne zajednice, na kojoj se grade međusobno poverenje i određene norme koje promovišu napredovanje učenika.
Istraživači su otkrili da su učenici raznih škola sa višim nivoom „socijalnog kapitala" postizali bolje rezultate na državnim testovima iz matematike i čitanja. Rezultati su potvrdili tu tezu kako u siromašnim gradskim školama tako i u bogatim školama u predgrađima.

U školama sa visokim socijalnim kapitalom, nastavnici su imali intenzivne kontakte sa roditeljima, visok nivo međusobnog poverenja sa učenicima i ozbiljno, uređeno okruženje za učenje.

Rodžer Godard, koautor studije, smatra da rezultati pružaju dobre vesti: „Socijalni kapital je na raspolaganju svim školama, bez obzira na bogatstvo, i može da obezbedi stvarnu korist za postignuće učenika." Godard takođe navodi da škole u bogatijim sredinama imaju donekle prednost kada je reč o ovom faktoru, ali da je ona zanemarljiva kada su u pitanju rezultati učenika. „Sve vrste škola mogu razviti visok nivo socijalnog kapitala, koji će pomoći učenicima", zaključio je on.

Svaka škola je dobila ukupnu ocenu o socijalnom kapitalu na osnovu procena nastavnika. Nastavnici su zamoljeni da ocene da li u njihovoj školi ima čestih kontakata sa roditeljima, da li nastavnici veruju svojim učenicima, i da li učešće roditelja utiče na napredak u učenju. Istraživači su potom ispitali da li su rezultati socijalnog kapitala povezani sa uspehom učenika koji su položili testove iz matematike i čitanja, uzimajući u obzir sredine u kojima se škole nalaze, društveno-ekonomski status porodica, veličinu škola i procenat učenika koji su položili testove. Čak i posle ovog širokog ispitivanja, na osnovu nivoa socijalnog kapitala bilo je moguće predvideti koliko će učenici biti uspešni na državnim testovima.

„Ovo govori da uspeh učenika nije zasnovan samo na materijalnom bogatstvu", rekao je Godard. „To je poruka nade. Uključivanje roditelja i članova zajednice, kao podrška učeniku i njegovom školskog uspehu - od izuzetnog je značaja", naglasio je on.

 Priredila Tatjana Cvejić

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара