Rekordan broj zemalja u akciji Svetskog fonda za prirodu

Klimatske promene predstavljaju najvidljiviju manifestaciju današnjeg stila života, koji na različite načine prevazilazi fizičke granice našeg sveta. Na sličan način, borba za spas planete ne zna za granice, što od 2007. godine pokazuje globalna akcija Svetskog fonda za prirodu „Sat za našu planetu”.

Sve je počelo u jednom gradu, u Sidneju. Za deceniju trajanja, akcija „Sat za našu planetu" proširila se na 178 država širom sveta i pokazala da pojedinac i te kako može da doprinese promenama i da zajednički napor može da izmeni naizgled nepromenljivo. Pokrenule su se promene u zakonodavstvu mnogobrojnih država, promovisalo ekološki prihvatljivije ponašanje i stil života, a organizovane su i mnogobrojne manje akcije za zaštitu šuma, okeana, ugroženih biljnih i životinjskih vrsta.

U prošlogodišnjoj kampanji „Sat za našu planetu" učestvovalo je rekordnih 178 zemalja; ugašeno je svetlo na više od 400 najznamenitijih građevina širom sveta, uključujući Sidnejsku operu, Big Ben i Parlament u Londonu, Ajfelovu kulu u Parizu, Empajer stejt bilding u Njujorku... Na digitalnoj mapi manifestacije registrovano je više od 6.600 događaja i milion individualnih akcija preduzetih sa ciljem da se klimatske promene ublaže.

Gradovi u Srbiji priključili su se ovoj globalnoj akciji 2009. godine, kada su svetla ugašena u 25 gradova i opština. Osam godina kasnije, „Sat za našu planetu" okupio je građane 85 gradova, uz učešće 180 škola, 92 nevladine organizacije i 75 kompanija.

„Želimo da skrenemo pažnju javnosti na nepotrebno i prekomerno korišćenje prirodnih resursa i smanjimo ekološki otisak. Isključivanje svetla na 60 minuta je samo simboličan doprinos akciji, ali svesnom i svakodnevnom uštedom energije, a time i prirodnih resursa, ublažavamo klimatske promene i doprinosimo očuvanju prirode. Građani širom sveta prepoznali su značaj održivog korišćenja energije, i ove godine se rekordan broj zemalja pridružio inicijativi", izjavila je Duška Dimović, direktorka Svetskog fonda za prirodu u Srbiji.

Društvene mreže ‒ važne u kampanji

Tehnologije i socijalne mreže predstavljaju moćan alat pomoću kojeg pojedinac može istupiti protiv klimatskih promena. Od prošle godine, Svetski fond za prirodu (WWF) ohrabruje pojedince da podrže projekte za očuvanje prirode i iskoriste svoju „društvenu moć" i kapacitet Fejsbuka i Tvitera za širenje svog stava o klimatskim promenama. Ovakav gest u eri interneta predstavlja ekvivalent pritisku na prekidač i gašenju svetla.

 „Kad govorimo o širenju ideje da se o dobrobiti planete mora brinuti svakog dana, Svetski fond za prirodu Srbija apeluje da se samo svakodnevnim trudom i pažnjom mogu napraviti pozitivne promene. Društvene mreže su okupirale pažnju javnosti te se Fond trudi da smisli sadržaje koji će privući pažnju, ali i edukovati javnost", rekla je Tijana Stojanović (WWF Srbija).

Ipak, raduje što je kampanja „Sat za našu planetu" daleko prepoznatljivija, iz godine u godinu raste broj prijavljenih akcija u gradovima Srbije. „U susret ʼSatu za našu planetuʼ, Svetski fond za prirodu Srbija pripremio je deset video-klipova u kojima javne ličnosti govore o klimatskim promenama i tome kako možemo kao pojedinci doprineti očuvanju naše planete. Dostupni su na Jutjubu i na sajtu naše organizacije", dodala je Stojanovićeva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи