Ne moraju svi na fakultet

Svako dete treba da studira i završi fakultet – smatraju roditelji, kao i mnogi učenici u Srbiji. Međutim, akademska karijera nije za svakoga.

Srednje stručno obrazovanje je marginalizovano, ima loš ugled, a zanimanja koja se u okviru obrazovanja proučavaju - smatraju se neatraktivnim. To je predrasuda, jer i srednje stručne škole nude zanimljivu paletu profila, od ekonomskih do tehničkih.

Često ni roditelji, ni nastavnici, ni učenici nisu obavešteni o ponudama i mogućnostima tih škola.
Pre nekoliko godina Nemačka organizacija za tehničku saradnju (GIZ) uvela je projekat pod nazivom „Profesionalna orijentacija" i promenila javnu sliku, prikazivanje srednjih škola, a ujedno i olakšala usmerenje osnovcima.

U realizaciju projekta uključene su kancelarije za mlade pri opštinama, Nacionalna služba za zapošljavanje i razne kompanije koje učenike sedmih i osmih razreda pripremaju za predstojeći izbor zanimanja.
Posetama školi, svojim znanjem i kompetencijama pomažu učenicima da sagledaju svoja interesovanja i sposobnosti. Na interaktivnim radionicama mladi brzo konstatuju šta je to što umeju, za šta su talentovani, koje su njihove prednosti i buduće pozicije u karijeri. U programe su uključeni i roditelji i upravo oni treba da podržavaju interesovanja i odluke svog deteta.
Mnogi učenici dobijaju pravu inspiraciju i proveravaju svoju odluku tek kada posete kompaniju, raspitaju se i „isprobaju" svoje buduće zanimanje.

Osim sa mladima iz osnovnih škola, savetodavni timovi sarađuju i sa učenicima srednjih škola, uglavnom stručnih. Ako je cilj učenika da se po završetku srednje škole svakako upišu na fakultet, savetodavci im predočavaju i druge mogućnosti. Mnoge kompanije traže kvalifikovanu radnu snagu, kojoj zauzvrat pružaju mogućnosti za razvoj i napredovanje. Zahvaljujući konkretnim informacijama, mnogi učenici srednjih stručnih škola uviđaju vrednost svog školovanja i razvijaju neophodno samopouzdanje za uspeh u svojoj struci.

 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво