Jestivo cveće – novi simbol na našem tanjiru

Jestivo cveće poslednjih godina krasi specijalitete elitnih restorana, a odnedavno je dostupno i u našim prodavnicama. Predstavlja novu inspiraciju za kreativne kulinare i estete, ali ima, takođe, hranljiva i lekovita svojstva. Zanimljivo je uporediti kako su ga upotrebljavali u drevnim kulturama, a kako ga koriste u savremenom francuskom restoranu.

Jestivo cveće pojavilo se na našem tržištu kao nova egzotična inspiracija, namenjena kreativnim kulinarima, „avanturistima u gastronomiji", koji cene nove ukuse i ulažu u posebnu estetiku jela. U razgovoru sa nutricionistom Milkom Raičević saznajemo da pojedine vrste cveća imaju višestruka lekovita svojstva, a čuveni kuvar i vlasnik poznatog francuskog restorana Paskal Osinjak otkriva nam koje se cveće najviše ceni u gastronomskoj tradiciji severozapadne Francuske. 

Cvet je moćan simbol, poznat u brojnim kulturama i civilizacijama. Nosi snažnu poruku, predstavlja božji dar, izraz neiskazivog, pa je, kroz razne druge umetnosti, postao i važan motiv u svetu kulinarstva. U savremenoj gastronomiji cveće označava dar prirode, vraćanje korenima i autentičnim, izvornim ukusima. 

Za prestižne restorane i inovativne domaćice

Jestivo cveće uvozi se za naše tržište iz Holandije, a u ekskluzivnim radnjama se mogu naći karanfili, neven, dan i noć, cvet tikvice, lavanda, bela rada, potočarka, ruža, hrizanteme, maslačak. Nikola Papak, menadžer kompanije „Delez Srbija", kaže da je proizvod namenjen „prestižnim restoranima i domaćicama koje su spremne za inovacije", a treba da ponudi novu dimenziju u izgledu hrane, ali i u njenom ukusu.
U razgovoru sa Nikolom saznajemo da su salate od jestivog cveća postale pravi trend jer izgledaju vrlo neobično i atraktivno, imaju posebnu aromu i predstavljaju zdrav obrok. 

Ukras, ali i lek

Ruža je bila omiljen cvet alhemičara, suncokret je u Kini smatran za hranu besmrtnosti, a u japanskoj kulturi veruju da hrizanteme omogućavaju dugovečnost. Lišće lokvanja se davalo ženama posle porođaja, davalo im je snagu dok su dojile. Orhideje su upotrebljavane za lečenje neplodnosti, a božur je bio univerzalan lek.
Milka Raičević, aromaterapeut i nutricionista Doma zdravlja „Palilula", uputila nas je u lekovita svojstva karanfila i lavande. Govoreći o značaju lavande, istakla je: „Na latinskom lavare znači pranje, kupanje, pročišćenje, što govori da biljka okrepljuje telo, daje snagu, smiruje duh, čisti loše misli i sve više je zastupljena u kulinarstvu zbog svoje lekovitosti, boje i aromatičnosti". Savetuje se ljudima koji imaju probleme sa varenjem, jer ima antiseptička i antibakterijska dejstva. Delotvorna je u lečenju svih bakterijskih i gljivičnih infekcija kože. Poznato je da umiruje, te se preporučuje ljudima koji imaju nesanice ili se bore sa depresijom i anksioznoznim stanjima. U Italiji je posebno cenjen med od lavande, jer u vrlo malim količinama daje jelu autentičan miris i izražajan ukus, a leči anemiju i reguliše krvni pritisak. 

Karanfil pomaže u lečenju brojnih zdravstvenih tegoba - koristi za lečenje infekcija urinarnog trakta, umiruje ekceme, ubrzava cirkulaciju krvi, smanjuje stres, snižava temperaturu, pomaže kod bakterijskih infekcija i ubrzava peristaltiku tankog creva.

Ukus lala u čuvenom francuskom restoranu

U želji da saznamo kako se cveće upotrebljava na svetskoj gastronomskoj sceni, razgovarali smo sa Paskalom Osinjakom, poznatim kuvarom i vlasnikom francuskog restorana „Klub Gaskon" (Club Gascon). Restoran se nalazi u Londonu, gde je vrlo popularan jer promoviše autentične specijalite iz severozapadne Francuske, a o kvalitetu usluge svedoči Mišlenova zvezdica, koju je dobio 2002. godine.

Kada smo upitali Paskala koje se aromatično bilje najviše koristi u kuhinji severozapadne Francuske, ukazao nam je na čuvene ljubičice Tuluza, borovinu i suncokrete. Cveće u restoranu je, kaže Paskal, uvek efektan lajtmotiv i oplemenjuje i enterijer i jela na poseban način.

Danas najviše voli da koristi lale: „Volim da jelima dodajem lale jer imaju ukus špargli, a mogu se pripremiti za dva minuta na pari, sa bilo kojim kremom. Uz to, sezona lala traje od oktobra do juna - to je dostupan, kvalitetan proizvod koji i izgleda neverovatno."

 

 

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 06. мај 2025.
18° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом