Parna kočija

Nikola Žozef Kinjo, vojni inženjer koji je posle službe u austrijskoj vojsci postao učitelj u Parizu, poznatiji je ipak kao pronalazač. Izumeo je prvo vozilo na sopstveni pogon, a model automobila sa tri točka nazvan je „parna kočija“.

Francuski pronalazač Nikola Žozef Kinjo rođen je na današnji datum - 26. februara 1725. godine u Mezi.

Dizajnirao je automobil koji je prvi put testiran 1769. godine. Model je imao tri točka i nazvan je „parna kočija". Kinjo je koristio klipni uređaj za pretvaranje parnog kretanja u kružne pokrete pomoću račnog sistema.

Posle uspešnih testova počeo je da radi na drugom prototipu vozila.

Prvo vozilo je trebalo da ima brzinu od tri milje na sat kako bi moglo da prati pešadiju, uz opterećenje od pet tona.

Drugi prototip je dizajniran tako da ima dovoljno autonomije, te za razliku od prvog, nije morao da se zaustavlja na svakih 15 minuta radi sipanja vode.

Njegova nosivost je iznosila četiri tone, a mogao je da postigne brzinu od oko osam kilometara po času.

Prazno vozilo je težilo oko dve i po tone, imalo je tri točka a u prednjem delu su se nalazili parni kotao i mehanizam za pokretanje.

Usled neravnomernog rasporeda težine vozilo je bilo nestabilno; performanse kotla su bile takođe loše - trebalo je paliti vatru na svakih petnaest minuta, što je značajno usporavalo vozilo.

Originalni prototip se trenutno nalazi u pariskom Muzeju umetnosti i zanata, u prilično je dobrom stanju a neki delovi su mu zamenjeni u 19. veku.

Iako kao eksponat ima „najbolju negu", nemoguće ga je pokrenuti pošto su mu točkovi vrlo krhki.

Priredila Maja Stojanović 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво