Aforizmi Nikole Pašića

Nikola Pašić je kontroverzna ličnost srpske istorije. Još za života je bio slavljen i osporavan. I u naše vreme javnost i neki istoričari imaju podeljeno ili nedefinisano mišljenje. U Srbiji, čini se, vrlo lako se dođe do dileme: genije ili ludak, veliki državnik ili šarlatan koji samo gleda svoje interese – najčešće na štetu naroda.

Činjenica je da je Nikola Pašić bio predsednik vlade Srbije u vreme balkanskih i Prvog svetskog rata.

Dakle, u njegovom mandatu (ili mandatima) u sastav Srbije ušli su Raška oblast (Sandžak), Kosmet, Makedonija, zatim stvorena je velika Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca. Neki ga za to smatraju zaslužnim, a neki krivcem.
Ne ulazimo u polemiku o tim temama.

Junak satirične štampe

Pašić je bio „junak" satiričnih listova i časopisa. Na primer, „Đavo" je bio žestok kritičar Baje, „Vođe" radikala i njegovih bližih saradnika. „Đavo" je čak smislio rubriku u kojoj je objavljivao aforizme čiji je autor tobož bio Baja, koji se (opet tobož) ispod njih svojeručno potpisivao.
U „Bajinim", to jest „Đavolovim" aforizmima kritikuju se mito, korupcija, „provizijoni", „bakšiš", bonusi... Tu je i jedna veza sa našim, ali i sa drugim vremenima, jer je glavni zadatak i preduslov društvenog napretka borba protiv korupcije i „organizovanog kriminala".

Škart municija

Jedan od „Bajinih aforizama" odnosi se na čuvenu aferu „Šnajder-krezo":
„Najlepše mi stoji,
Što mi šnajder skroji."
Srbija je od te korporacije, u rangu „Krupa" i „Škode", kupila topove 75 milimetara što je, kako su stručnjaci napisali, bila osnova srpske artiljerije u ratovima koji su sledili. Uz topove je kupovana, naravno, i municija. Problem je nastao zbog toga što je u municiji, koju je „šnajder skrojio", bilo dosta „škarta" pa je to ozbiljno ugrozilo vatrenu moć srpskog topništva. Šteta je šteta, ali je kroj mnogima dobro stajao, pa i Pašiću, po mišljenju satiričara. Opoziciona i satirična štampa je brujala o tome da škart nije slučajno, već namerno kupljen i da je za to dobijena provizija, to jest „bonus" i „provizijon". U tom duhu je i „Pašićev aforizam":
„Ništ' tako ne-zvoni,
Ko provizijoni."

Ostavka i hapšenja

Mnogi su optuživani da su primili mito kako bi zažmurili na škart. Afera je dobila te razmere da je ministar vojske, general Stepan Stepa Stepanović morao da podnese ostavku. Dva pukovnika Rašić i Vlajković su posle toga uhapšeni, ali su oslobođeni usled nedostatka dokaza. Rašić je kasnije postao general i vojni ministar.

U duhu te afere je i Bajin aforizam:

„Najlepša je kiša,
Ona od - bakšiša."
Zli jezici su govorili da je od svakog zajma koji je mala Srbija uzimala u inostranstvu legendarni Baja uzimao „skromni procenat", jedno malo ćoše. U stvari, govorilo se da je posle svakoga kredita koji je Srbija dobila Nikola Pašić gradio palatu u Beogradu, kao skromni bakšiš. Te palate su, skoro po pravilu, bile na uglu ulica, tako da je Baja to koristio i govorio kako je njemu pripalo samo jedno ćoše. Sitnica, zanemarljivo:

„Od svakoga cveta.
Bolja su ćošeta."
Svako ima svoj ugao, to jest svako gleda na stvar iz svog ugla. Citirani aforizmi su objavljeni u listu „Đavo" 9. septembra 1912, mesec dana pred početak Prvog balkanskog rata. Pred Srbijom je bio dug period ratova u kojima je izgubila trećinu stanovništva. Humoristički i satirični listovi izlazili su čak i u tom periodu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се