Deca uče dok su još u stomaku

Istraživanja u Institutu za eksperimentalnu fonetiku pokazala su da dete može da uči i pamti još u prenatalnom periodu.

Trudnoća je podeljena na tri trimestra: prvi se završava u 12. nedelji, drugi u 28. i treći rođenjem. U prva tri meseca dinamika razvoja fetusa je prilično velika - od šest-sedam milimetara, fetus poraste do šest i po centimetara.

Sa 12 nedelja završava se morfološki razvoj fetusa i svi organi su razvijeni - kaže dr Aleksandar Jurišić, načelnik Postoperativnog odeljenja GAK „Narodni front". Zatim kreće naprednije razvijanje ploda, kada su prisutni prvi refleksi, pokreti, uvijanje, skakanje... Ta aktivnost pokazuje da se plod normalno razvija i da je njegov neurološki razvoj adekvatan.

Govoreći o psihološkom razvoju u prenatalnom periodu, dr Ljiljana Jeličić Dobrijević objašnjava da se od začeća do rođenja razvija genetska formula; od trećeg do šestog meseca sve ono što majka oseća - sve misli, osećanja, reakcije - ulazi preko posteljice, dolazi do dečjeg organizma i implementira se u moždanu strukturu deteta.

To su prvi endogrami detetovog života. Tokom prvog i trećeg trimestra dolazi do složenog neurološkog razvoja ploda i oko dvadesete nedelje završava se kompletan razvoj centralnog nervnog sistema. Tada je beba razvila homeostazu i bori se da je očuva.

Od dvadeset osme nedelje razvija se sluh, tako da beba reaguje na zvuke, određenu muziku, na glasove majke i oca. Svaka zvučna stimulacija može značajno, povoljno da utiče na razvoj bebe.

Komunikacija s bebom

Beba dobro prima zvukove preko majke i plodove vode. Imajući u vidu da dete pliva u plodovoj vodi i da mi u organizmu imamo 70 odsto vode, treba da znamo kakva je interakcija plodove vode i komunikacije koju ona prenosi.

Istraživanje Instituta za eksperimentalnu fonetiku u Beogradu potvrdilo je da kada se bebi govore lepe reči i pušta lepa muzika - vodeni kristali se formiraju u najlepše pahuljice. S druge strane, kada se govore pogrdne reči, psovke i pušta hevi-metal, kristali se formiraju u mulj.

Dr Mirjana Sovilj, direktorka Instituta, rekla je da dete različito reaguje kada se ista pesma peva na engleskom i na maternjem jeziku. Posle rođenja beba prepoznaje pesmu.

Kada je reč o blizancima,  dr Aleksandar Jurišić kaže da su oni posebno zanimljivi, jer u prenatalnom periodu imaju komunikaciju, ljube se, grle, prepliću se i igraju neke svoje igre.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво