Pogled u zagonetnu svetlost crne rupe

Lepa spiralna galaksija koja se nalazi u sredini slike poznata je kao RX J1140.1+030, to je galaksija u sazvežđu Device. Ovo je snimak koji je napravio Nasin/Esin teleskop Habl, i on predstavlja zanimljivu zagonetku.

Поглед у загонетну светлост црне рупе Поглед у загонетну светлост црне рупе
Na prvi pogled, ova galaksija izgleda kao normalna spiralna galaksija, veoma slična našem Mlečnom putu, ali njen izgled vara.

Galaksija Mlečni put, kao većina velikih galaksija, ima supermasivnu crnu rupu u svom centru, ali neke galaksije su formirane oko lakše crne rupe koja ima manju masu. RX J1140.1+030 je jedna takva galaksija ‒ koncentrisana je oko crne rupe koja ima najmanju masu od svih dosad poznatih galaktičkih jezgara.

Ono što naučnike zbunjuje u vezi sa tom galaksijom je što se proračuni ne slažu. Modeli emisije svetlosti iz objekta ne mogu da objasne i spoje vidljivi spektar sa tako malom masom u centru crne rupe. Naučnici smatraju da verovatno postoje i drugi mehanizmi koji deluju u interakciji između unutrašnjih i spoljnih delova rotirajućeg diska koji okružuje crnu rupu.

 

Priredio Bojan Glavonić

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара