Jedan pogled na sazvežđe Strelca

Ova slika od koje staje dah, snimljena je pomoću Nasinog/Esinog teleskopa Habl. Na snimku se vide delovi sazvežđa Strelca. Region je prikazan u detalju – jarko crvene i sjajno plave zvezde razbacane su po kadru, na pozadini koju čini ogroman broj udaljenih zvezda i galaksija. Dve stvari su posebno markantne: boje zvezda i dramatični zraci u obliku krsta koji izbijaju iz sjajnih okruglih tela.

Један поглед на сазвежђе Стрелца Један поглед на сазвежђе Стрелца

Dok su neke od boja u ovom kadru pojačane i prilagođene u procesu pravljenja slike od pristiglih podataka, različite zvezde zaista isijavaju različite boje. Zvezde imaju različite boje zbog temperature na njihovim površinama: veoma tople zvezde su plave ili bele, dok su hladnije zvezde više crvenkaste. One mogu da budu hladnije jer su manje, ili zato što su veoma stare, zbog čega su ušle u fazu crvenih giganata - tada stare zvezde počinju da se šire i hlade dramatično do potpunog kolapsa.

Zraci koji isijavaju u obliku krsta nemaju ništa zajedničko sa zvezdama, niti sa činjenicom da Habl kruži oko Zemlje i njene atmosfere, ne pojavljuju se zbog uticaja Zemljine atmosfere. To su difrakcioni zraci, i rezultat su strukture teleksopa.

Kao i drugi moderni teleskopi, Habl koristi ogledala kako bi uhvatio sveglo i stvorio sliku. Njegovo drugo ogledalo drže podupirači koji se nazivaju pauci, i oni imaju formaciju krsta, pa utiču na prelamanje upadnog svetla.

Prelamanje je blago iskrivljenje svetla dok prolazi blizu ivice nekog objekta. Krstati zraci na slikama se javljaju zbog seta podupirača koji se nalaze u Hablu.

I dok su ti zraci tehnička netačnost, mnogi astrofotografi ih naglašavaju i slave kao nešto najlepše na svojim fotografijama.

Pripremio Bojan Glavonić

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво