Čovečanstvo igra u istom ritmu

Nova studija Univerziteta u Eksiteru i tokijski Univerzitet umetnosti ustanovili su da pesme širom sveta imaju zajedničke osobine, poput jakog ritma, koje su u relaciji sa određenim društvenim situacijama, podstiču i osnažuju veze među pojedincima u grupi.

Човечанство игра у истом ритму Човечанство игра у истом ритму

Uprkos decenijama skeptičnosti u vezi sa povezanošću svetskog muzičkog nasleđa i univerzalnim karakteristikama muzike uopšte, ova studija pruža jake dokaze o postojanju zajedničkih karakteristika muzike na globalnom nivou.

Rezultati, objavljeni u Zborniku britanske Nacionalne akademije nauka, podržavaju ideju da je muzika snažan društveni „lepak" koji učvršćuje društvene veze unutar grupe. Dr Tomas Kari sa Univerziteta u Eksiteru navodi da dobijeni rezultati pomažu da se objasni zašto ljudi stvaraju muziku. Oni pokazuju da se najčešće karakteristike u muzici širom sveta odnose na stvari koje omogućavaju ljudima da koordiniraju svoje aktivnosti, a ukazuju na to da je glavna funkcija muzike - da okupi ljude i veže društvene grupe.

Dr Kari dalje navodi da, kada se na Zapadu pomene muzika - često se odmah pomisli na individualno iskazivanje talenta, nečije ličnosti i emocija, pogleda na svet, ali globalno - muzika ima tendenciju da bude više društveni fenomen.

Taj stav ilustruje postojanjem horova, pevanjem nacionalne himne, pa i primerom Severne Koreje kao ekstremnog načina kako se koriste muzika i ples za ujedinjenje i koordiniranje grupe.

Istraživači su analizirali 304 snimka stilski raznovrsne muzike iz celog sveta. Iako nisu pronašli apsolutno univerzalne osobine, otkrili su desetine statističkih opštosti, tj. karakteristike koje su dosledno prisutne u većini pesama različitih regiona sveta. Među njima su osobine koje se odnose na teren i ritam, društveni kontekst i veze između muzičkih karakteristika.

Rezultati su pokazali da su ritmovi na osnovu dva ili tri udara bili prisutni u muzici svih regiona iz uzorka - Severne Amerike, Centralne i Južne Amerike, Evrope, Afrike, Bliskog istoka, Južne Azije, Istočne Azije, Jugoistočne Azije i Okeanije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво