Priče o Srbiji, lične i kolektivne

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u toku je izložba fotografija „Naša priča o prirodi“ čiji su autori Predrag Kostin i Danilo Đeković, zrenjaninski fotografi koji svoju inspiraciju pronalaze fotografišući biljni i životinjski svet Srbije. Izložba će se, potom, preseliti u Novi Sad, u Zavod za zaštitu prirode, 2. februara, u okviru obeležavanja Međunarodnog dana zaštite močvara.


Autori izložbe fotografija „Naša priča o prirodi" Predrag Kostin i Danilo Đeković motive za svoje fotografije nalaze širom Srbije, a najviše na teritorijama specijalnih rezervata prirode: „Gornje Podunavlje", „Stari Begej - Carska bara", „Deliblatska peščara", „Slano Kopovo", „Uvac" i „Ritovi donjeg Potisja", Javnog preduzeća „Vojvodina šume", Parka prirode „Rusanda" i Nacionalnog parka „Tara".

Glavni akteri na njihovim snimcima su divlje životinje koje žive na tim područjima. Dosad su svoje fotografije izlagali na više izložbi, što samostalnih što grupnih, a sva literatura koja se bavi zaštitom i promocijom biljnog i životinjskog sveta Srbije ne može se zamisliti bez njihovih fotografija. Budući da svakodnevno borave u oblastima od značaja za ptice u okolini Zrenjanina, u mogućnosti su da isprate i svaku migraciju, kao i da prate populacije ptica stanarica. Dok Danila Đekovića posebno interesuju šljukarice, ptice grabljivice (orlovi belorepani) i crne rode, Predrag Kostin za svoje motive uzima sisare i to: srndaće, jelene, divokoze, šakale, vidre, kao i zmije otrovnice koje žive na teritoriji Srbije. Autori takođe sarađuju sa mnogim institucijama i društvima koja se bave zaštitom i proučavanjem ptica, pa tako beleže najzanimljivije kadrove sa njihovih naučnoistraživačkih ekspedicija.

Izložba „Naša priča o prirodi" širem auditorijumu približava prirodne lepote Srbije na jedan nesvakidašnji način ‒ kroz fotografije životinja u njihovom prirodnom ambijentu koji je teško dostupan običnim ljudima. Priča o prirodi koju su autori ispričali kroz izuzetne fotografije, postaje i naša priča koja nas podseća na prirodna bogatstva Srbije, i ispunjava ponosom.

Izložba će u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biti otvorena do 26. januara, a zatim se seli u Novi Sad.

Priredila Mirjana Bjelogrlić 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи