Dosije Mars

Danas Mars deluje kao suv, prašnjav i monoton pejzaž, ali najnovija istraživanja geohemijske prošlosti, rađena pomoću sondi „Spirit" i „Kjuriositi", umnogome su promenila sliku koju imamo o planetarnom susedu.

Analize koje je sonda nedavno poslala ukazale su na prisustvo bora u stenama. Podatak je posebno zainteresovao naučnike jer se taj hemijski element obično nalazi blizu tokova podzemnih voda.

„Tamo gde možemo naći vodu verovatno ćemo naći i život, zato je naš slogan ‒ uvek prati vodu", poručili su direktori misije na konferenciji Američke geofizičke asocijacije u San Francisku, gde je vest objavljena kao „izuzetno otkriće".

Na zemlji se bor može naći u sušnim klimatskim uslovima gde je voda isparila ostavljajući za sobom suva korita. Ekvivalent strukture zemljišta gde je ovaj element pronađen na Marsu bila bi kalifornijska Dolina smrti, gde se do pre nekoliko godina bor mogao naći u sirovom stanju. 

„Već neko vreme znamo da je krater Gejl, gde se Kjuriositi sada nalazi, bio veliko jezero, ali je pitanje šta će sonda otkriti penjući se na vrh Šarp, koji se nekad nalazio u njegovom centru", istakao je Džon Grotindžer, profesor geologije i jedan od rukovodilaca projekta.

Naučnici veruju da su talozi bora pored planine Šarp nastali po isparavanju jezera Gej.

Tragovi hematita

Na istom mestu pronađen je i mineral hematit, koji se poput bobica taložio u isušenom jezeru. Taj mineral bogat gvožđem obično se javlja u toplijim predelima, ipak, otkriće na istom mestu ukazuje da se nešto zaista intrigantno dešavalo pre nekoliko miliona godina.

„Varijacije tih minerala i elemenata ukazuju na veoma dinamičan sistem", ističe Grotindžer, i objašnjava da su oni u interakciji i sa podzemnim i sa površinskim vodama. Voda utiče na hemiju tla ali pri tome se i sastav vode menja ‒ što je složenija struktura hemijskih jedinjenja veća je verovatnoća nastanjivosti planete.

Ka razrešenju misterije  

U naučnoj zajednici danas preovlađuje mišljenje da je Mars nekad bio pogodan za život. I posle četiri godine sonda Kjuriositi nastavlja da pruža uvid njegovu burnu prošlost. Iako još uvek nema konkretnih tragova živih organizama, isušeno jezero Gejl i planina Šarp biće dodati na spisak mogućih mesta prizemljenja istraživačke misije koju NASA planira za 2020. godinu.

Priredila Nataša Goati

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара