Vaš život je knjiga

„Kada pišete memoare, možete otkriti da je ljubav vašeg života – vaš život.“ Ovo je rečenica iz knjige koja je svojom originalnom idejom i sadržinom podigla na noge književnu i čitalačku javnost u Americi. Reč je o knjizi „Vaš život je knjiga“.

Autorke ove zanimljive knjige su Brenda Piterson, predavač i autor 18 knjiga i Sara Džejn Friman, čuveni njujorški književni agent. One polaze od toga da svako ima sopstvenu izvanrednu životnu priču, i da je izazov - dobro je predstaviti.

Knjiga je bazirana na višedecenijskom iskustvu predavača i pisca memoara, uz jedinstvenu perspektivu veštog književnog agenta. „Vaš život je knjiga" pomaže piscu da prođe kroz proces pisanja memoara sve do objavljivanja knjige.

Autorke iznose specifične veštine pisanja memoara, među kojima su okvir priče, gledište, perspektiva pripovadanja, dijalog. One u knjizi pomažu budućem piscu da prođe kroz proces samoistraživanja i sticanja svesti o pojedinim momentima, koristeći određena pitanja i oprobane vežbe pisanja.

Ovaj priručnik za pisce je bogat savetima, primerima, i pun ohrabrenja za sve one koji bi želeli da svoj život prenesu na papir. Na prijatan i jednostavan način, sugestivno i otvoreno, autorke uče čitaoca da ovaj proces, kada se kroz njega „pravilno" prolazi, može biti putovanje ličnog razvoja, ilustrujući najznačajnije delove dirljivim primerima i metaforama.

Tako, na primer, u prvom poglavlju, predstavljaju sam žanr i niz tema, među kojima su smrt, zlostavljanje, porodične tajne, hrana, putovanja, duhovnost, i druge. Saveti o tome „šta se radi, a šta ne" za svaku temu izuzetno su dragoceni i čine jedinstvenu snagu knjige. Druga polovina nosi duhovit naslov - „Uozbiljite sa u vezi sa objavljivanjem", i nudi uvid u svet bloginga, agenata, izdavača, odbijanja rukopisa i snalaženja u periodu posle nastanka rukopisa.

Spisateljica Dajan Džonson zabeležila je da je ova knjiga - trijumf lucidnosti, i da bi želela da je imala uz sebe dok je pisala memoare. Dodala je i to da su „Pitersonova i Frimanova mislile na sve; demistifikovale su težak proces pisanja memoara i istraživanja sopstvene duše, na najbolji mogući način."

Priredila Tatjana Cvejić

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво