Nova godina – zmajevi od papira i pištolji na vodu

Dočekali smo Novu 2017. godinu. Dok su kod nas, za najluđu noć karakteristični koncerti na trgovima gradova uz kuvano vino ili veče u kafani ili diskoteci, u nekim delovima planete, novogodišnje praznike obeležava puštanje zmajeva ili ulično polivanje vodom.

Predstavljamo način dočeka Nove godine u delovima sveta gde se taj praznik razlikuje od onoga na šta smo navikli.

Tajlandska Nova Godina

Tajlandska Nova godina - Songkran, počinje 13. aprila.

Tradicionalno, tada pobožni Tajlanđani obilaze budističke hramove sa potrepštinama i hranom koju odnose monasima.
Još jedna važna tradicija je Vodeni festival.

Songkran je razdoblje zbližavanja sa porodicom, i period odmora i sreće. Tokom toplih aprilskih dana, meštani, ali i turisti, naoružani su kanticama vode ili vodenim puškama, i uz smeh, veselje i igru, polivajući se, simbolično spiraju grehe i negativne misli i tako ulaze u Novu godinu.

Asirska Nova godina

Slavi se prvog aprila u severnom Iraku, Iranu i Siriji, i među pripadnicima asirske dijaspore (uglavnom u SAD-u). Praznik podrazumeva parade i kulturne događaje.
Jedna od najvećih proslava se održava u Čikagu.

Ljudi se okupljaju u hramovima, klubovima i kulturnim organizacijama, obeležavajući ulazak u Novu godinu.

Maorska Nova godina

Matariki je tradicionalno maorsko novogodišnje slavlje u junu. Matariki je na maorskom jeziku ime za zvezdano jato Plejade, kojeg čine mlade zvezde. Plejade su bile važne zbog zemljoradnje i navigacije na vodi, pripadnika maorskih plemena.

Festival kojim se obeležava dolazak Nove godine, poklapa se sa zimom na južnoj hemisferi, kada je kraj sezone žetve na Novom Zelandu. Praznik je bio skoro zaboravljen decenijama, ali ga je oživela grupa Maora pre desetak godina. Tradicija je da se u dane praznika puštaju zmajevi jarkih boja.

Nova godina u Gudžaratu

Različite kulturne i jezičke grupe u Indiji proslavljaju doček Novu godinu u različito vreme. Većina novogodišnjih praznika su u aprilu, ali u Gudžaratu u zapadnoj Indiji, godina počinje odmah nakon hinduističkog verskog praznika Divali.

Bestu Varas se slavi krajem oktobra ili početkom novembra. Prvi vatromet u novoj godini je u ranim jutarnjim (u 4 sata ujutru). Meštani krase svoje kuće cvećem i lišćem.

Pripremila Maja Stojanović

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво