Lepota kristala

Oduvek su se ljudi interesovali za kristale, fascinirajući se njihovom lepotom i čudesnošću. Kroz istoriju su im pripisivana mnoga magična i božanska svojstva, čak su i korišćeni u mnogim ritualima za zaštitu od negativnih sila.

Sve poznate religije imaju pozitivan stav prema kristalima i na svoj način tumače njihovu ulogu. U hrišćanstvu se, u Jovanovom Otkrovenju, pominju kao temelji budućeg Hristovog grada. Jaspis se nalazi kao prvi temelj, dok je Ametist na vrhu, 12-ti kao najduhovniji. Indijska filosofija ih vezuje za energetske centre čoveka.

U praistorijsko doba, čovek je za izradu nakita koristio kamenčiće, školjke i sitnije kosti različitih životinja. Nakit je imao estetsku ili simboličnu svrhu, a najstariji primerci nakita potiču sa afričkog kontinenta, gde pojedina plemena i danas veruju u simboliku nakita i ne odustaju od navika i tradicije vekovima unazad.

Nakit se i dalje pravi od drveta, slame, školjki, gline, životinjskih kostiju, ribljih krljušti, rogova... Verovanje u simbole i magijsku snagu nakita je način na koji afrički čovek živi i misli, pa tako nakit nema samo estetsku namenu.

Egipćanima je simbolika oduvek bila veoma bitna, pa su za izradu nakita koristili zlato, zbog ubeđenja da je taj metal simbol Sunca.

U Mesopotamiji se verovalo da minđuše u obliku zmija ili meseca mogu pružiti zaštitu telu od duhova koji mogu da uđu u telo kroz uši. Tu tezu potvrđuju pronađene minđuše iz perioda 2 500. god. p.n.e. na prostoru Mesopotamije.

Zlatno prstenje Stefana Prvovenčanog, kraljevića Radoslava i kraljice Teodore jedini su sačuvani primerci nakita naših srednjovekovnih vladara - Nemanjića.

Čovek modernog doba, 21. veka i dalje veruje u simbole, kao što je burma koja predstavlja neraskidivu vezu između supružnika, tokom njihovog života.

Skromna istraživanja poludragog kamenja u Srbiji

Dosadašnja istraživanja poludragog kamena Srbije su skromnog obima, neravnomerna (u nekim oblastima nisu vršena istraživanja) i nekontinuirana. Ovakva istraživanja su pokazala da u Srbiji postoje brojna nalazišta (ležišta i pojave) mnogih plemenitih minerala i stena

Međutim, nijedno od naših poznatih nalazišta nije do sada proizvodno aktivirano u većem obimu. Odsustvo naših juvelirskih mineralnih sirovina, i od njih načinjenog dragog kamenja, na domaćem i inostranom tržištu nije posledica nepovoljnih geoloških faktora, nego nažalost kod finansiranja geoloških istraživanja ovim mineralnim sirovinama nije pridavan odgovarajući značaj.

Prema raspoloživim podacima, u Srbiji je poznato 17 juvelirskih mineralnih sirovina, sa brojnim varijetetima i podvarijetetima koji se javljaju u 132 nalazišta (11 ležišta i 121 pojava). Dominirajuća mineralna sirovina u Srbiji su silicijski minerali sa brojnim varijetetima.

Izrada nakita danas predstavlja umetnost i biznis. Unikati su skupi i lepi. Ukoliko nemate novca za drago kamenje, pronađite lepotu u šarenim perlama, vijugavim školjkama, glini, koncu, staklenim perlama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво