Najveće svetske arheološke zagonetke

Otkrivanje mesta, artefakata, ljudskih ostataka i uspešno sklapanje pojedinačnih otkrića u veliku slagalicu, koja otkriva tajnu o našem poreklu, u arheologiji nije uvek izvesna.

Predstavljamo tri arheološka otkrića na različitim tačkama naše planete, koja su još uvek - enigma.

Kina: poreklo i graditelji Longiou pećina

U kineskoj provinciji Džeđang, u Longiou pećinama, nalazi se veličanstveni podzemni svet koji je nazvan "devetim čudom drevnog sveta".

Pećine su stare najmanje 2000 godina, a otkrio ih je, 1992, nehotice, jedan meštanin. Svaka od pećina proteže se oko 30 metara u dubinu i sadrži prostorije, mostove, provalije i bazene, a njihova ukupna površina je 30 000 kvadratnih metara.

Od tada, pećine zbunjuju stručnjake iz oblasti arheologije, geologije, inženjerstva, arhitekture, građevinarstva. Stubovi koji drže plafon su ravnomerno raspoređeni po pećinama, a zidovi, plafon i kameni stubovi su išarani paralelnim linijama pomoću dleta. Samo jedna od pećina je otvorena za turiste, a odabrana je zbog isklesanih, zoomorfnih ukrasa.

Naučnici još nemaju odgovor na mnoga pitanja. Kroz vekove, ovo područje je obilovalo poplavama, nepogodama i ratovima. Planine su menjale svoj izgled, kamenje je oštećeno, ali unutar pećina sve izgleda kao da je izgrađeno juče.

Da su korišćene kao carska palata, pećine bi bile drugačije dizajnirane. Pretpostavka o iskopavanju minerala, odbačena je zbog odsustva rudarske opreme. I konačno, ostaje pitanje koje će tek namučiti arheologe: kako su misteriozni graditelji dostigli takav stepen preciznosti, i to, u potpunom mraku?

Škotska: mumificirani frankeštajni

Na škotskom arhipelagu Hebridi, na arheološkoj lokaci Južni Uist, otkrivena su 2001. godine, četiri skeleta. U početku, izgledalo je da se radi o tipičnom otkriću iz bronzanog doba.

Dva skeleta, muški i ženski, sahranjeni su u fetalnom položaju. Inicijalni testovi su pokazali da je muškarac preminuo oko 1600 pre n.e, a žena oko 1300 pre n. e. Deset godina kasnije, dodatno DNK ispitivanje, dovelo je do obrta. Oba skeleta su bila sastavljena od delova tela šest različitih pojedinaca. U "muškom skeletu", torzo, lobanja i vrat, i donja vilica, pripadali su trojici muškaraca, dok je "ženski skelet" formiran od muške lobanje, ženskog torza i ruke trećeg lica čiji pol nije utvrđen.

Izgleda da su mumije sastavljene od delova ljudi iz iste porodice. Arheolozi za sada nemaju odgovor na pitanje zašto su ostaci mumificirani, a zatim pomešani. Parker Pirson smatra da je to pokušaj stvaranja "simboličkog pretka koji bukvalno otelovljuje osobine iz nekoliko rodova."

Malta: Hipogeum, akustičko čudo

Hipogeum Hal Saflieni na Malti, pod zaštitom je UNESKO-a i smatra se najstarijim praistorijskim podzemnim hramom na svetu. Ovo arheološko otkriće prate priče o paranormalnim pojavama od trenutka kada su pronađene izdužene lobanje.

Ipak, ono što najviše zbunjuje istraživače iz celog sveta, jesu jedinstvena aktustička svojstva podzemnih prostorija Hipogeuma. Pretpostvka je da je Hipogeum prvobitno korišćen kao svetilište, za proročanstva. Jedna soba isklesana je u črvstom krečnjaku sa neverovatnim akustičkim mogućnostima.

Vilijem Artur Grifits tvrdi da se u ovoj prostoriji izgovorena reč pojačava stotinu puta i da posetilac ima utisak da se nalazi u unutrašnjosti džinovskog zvona. Čovek oseća zvučnu vibraciju ne samo u uhu, već i u kostima i tkivu.

Možemo samo da zamislimo kakvu bi sugestivnost imalo proročanstvo izgovoreno u ovoj prostoriji. Da li je Hipogeum zamišljen kao džinovsko pojačalo? I da li je praistorijski arhitekta znao nešto što savremeni naučnici tek otkrivaju? Možda ćemo jednoga dana dobiti odgovor na ova pitanja. Možda i nećemo, ali, kako tvrdi Mari Madlen Davi, život bez tajni i misterija, bio bi na smrt - dosadan.

Priredila: Mirjana Bjelogrlić

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво