Dokumenti o spoljnoj politici Kraljevine Srbije 1903‒1914

U petak, 16. decembra 2016. godine, u 12 časova, u Svečanoj sali SANU biće predstavljena digitalizovana građa „Dokumenti o spoljnoj politici Kraljevine Srbije 1903‒1914"

Zbirka „Dokumenti o spoljnoj politici Kraljevine Srbije 1903‒1914" predstavlja kolekciju arhivske građe iz političkih i diplomatskih odnosa Kraljevine Srbije u predvečerje Velikog rata. Građu su prikupili, sredili i kritički obradili naši ugledni istoričari, naučni radnici i arhivski stručnjaci, pored ostalih: Ljiljana Aleksić Pejković, Života Anić, Mihailo Vojvodić, Vladimir Dedijer, Vasilije Krestić, Dušan Lukač, Andrija Radenić, Radovan Samardžić, Kliment Džambazovski i Vasa Čubrilović.

Ova Zbirka dokumenata, koja je u izdanju Odeljenja istorijskih nauka SANU, sukcesivno objavljivana u prethodnih trideset i pet godina, podeljena je na sedam knjiga sa 25 svezaka i obuhvata 42 toma sa oko 31 000 štampanih strana.

U želji da Zbirku učini onlajn dostupnom istraživačima i drugim zainteresovanim licima, Matematičkom institutu SANU je poveren zadatak njene digitalizacije. Dobijeni rezultat je pristupačno okruženje za čuvanje i prezentovanje diplomatske prepiske namenjeno istraživačima i široj publici zainteresovanoj za prvorazredni istorijski materijal.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 16. dec 2016, 07:25) - anonymous [neregistrovani]

Koja je adresa?

Gde se ovo moze naci na internetu?