Proročanski film o televiziji

Kad se pre 40 godina pojavio film „TV Mreža“, plakat za film je upozoravao gledaoce da se pripreme za „potpuno neobično filmsko delo“. Scenario za film je napisao Pedi Čajefski, a režirao ga je Sidni Lamet. Obojica autora su prethodno, pedesetih godina prošlog veka, radili na televiziji, i obojica su verovali da je medijski posao, kao i ceo svet, otada na silaznoj putanji.

Пророчански филм о телевизији Пророчански филм о телевизији

Film „TV Mreža" predstavljao je urlik protesta autora. Crna komedija iz 1976. g. osvojila je Oskara, a bila je nominovana i za druga priznanja. Godine 2006. Američko udruženje scenarista izabralo je scenario Čajefskog za jedno od deset najboljih filmskih dela do sada. Prošle godine je Bi-Bi-Sijev kritičarski žiri uvrstio „TV Mrežu" na 73. mesto među sto najbolje rangiranih američkih filmova.

Ali da li je taj film zaista potpuno neočekivan? Lako je poverovati da je 1976. godine  sumorni pogled autora na neodgovornost televizije bio šokantan. Ali, zabrinjava činjenica da gledanje „TV Mreže" danas ne deluje iznenađujuće. Film je tako precizno predvideo savremeno stanje medija da njegovi najcrnji satirični elementi danas uopšte ne deluju neobično.

Televizijska zloupotreba nervnog sloma

U uvodnoj sceni objektivni narator nas upoznaje sa Hauardom Bilom, starijim voditeljem vesti izmišljene njujorške televizijske stanice Ju-Bi-Es. Pošto je dobio izveštaj o padu rejtinga, on u nastupu uživo najavljuje da će se ubiti na kraju programa; Hauarda igra Piter Finč, koji je preminuo ubrzo nakon snimanja filma, i bio posthumno nagrađen Oskarom. U momentu kada njegov lik Hauard Bil u filmu najavljuje samoubistvo, televizijski producenti zauzeti su svojim razgovorom i ne čuju ga. On zatim tvrdi da će u programu nastaviti da govori bez zadrške ono što misli. Publika je oduševljena i gledanost skače. Umesto da ga „skine" sa programa, Ju-Bi-Es televizija ga „proizvodi" u svog ludog TV proroka, i pušta u program da bi govorio sve što mu u tom pomerenom psihičkom stanju padne na pamet.

Glavni čovek TV stanice Maks Šumaher, koga igra Vilijam Holden, zgrožen je što se Hauardov nervni slom eksploatiše zarad gledanosti, ali ambiciozna producentkinja Dajana Kristensen, u tumačenju Fej Danavej, promoviše novi TV format - šou program u kome uz nesrećnog Hauarda nastupa i proročica Sibil i stručnjak za tračeve Mis Mata Hari. Dajanin stav je da Hauard možda nije potpuno lucidan, ili je delimično lud, ali da jako dobro artikuliše bes publike. U Američkom filmskom institutu glavna replika ovog lika iz filma danas je na 19. mestu najpoznatijih citata iz filmova: „Pobesneo sam i neću ovo više trpeti!"

Filmsko proročanstvo

Film je proročanstvo i u drugim segmentima: pošto Hauard u direktnom programu kaže da američke poslove treba da vode Amerikanci, vlasnik televizije ga zove na „ribanje" gde mu drži predavanje o kapitalizmu: „Ti si starac koji misli o odnosima nacija i naroda. Nema naroda, nema nacija, ima samo firmi: IBM i ITT (...) i Ekson. To su današnje nacije", saopštava mu gazda. Danas to ne zvuči preterano, naprotiv.

Ispred vremena

Najproročanskiji deo „TV Mreže" nije u vezi sa Hauardom. U paralelnom toku filma pratimo još oštriji i luđi zaplet u vezi sa Dajaninom programskom invencijom zvanom „Mao-Ce-Tung termin". Njena ideja je da se uvede nedeljna serija o stvarnoj revolucionarnoj grupi - Ekumenskoj oslobodilačkoj armiji. Serija bi po zamisli Dajane sadržala originalne snimke njihovih terorističkih akcija. Ukratko: Dajana izmišlja ono što je danas rijaliti. TV Mreža nam potcrtava da je producentkinja Dajana dijabolična bezdušna nemoralna femme fatale. Zapravo, ona je samo ispred svog vremena.

Pripremila: Vanja Delić 

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи