Masoni Jugoslavije: Viktor Novak 1942. godine

Viktor Novak je bio uhapšen odmah po okupaciji i nekoliko meseci zadržan kao talac. Zatim je pušten, ali je ponovo uhapšen u noći između 4. i 5. novembra 1941. U Banjički logor sprovedeno je nešto više od 200 masona. Od januara 1942. g. puštani su iz logora, ali su i dalje imali status talaca. Morali su da odgovore na 33 pitanja. Od odgovora je zavisila njihova sudbina. Viktor Novak je svoje odgovore napisao ćirilicom. Integralni odgovor čuva se u Arhivu Jugoslavije (Fond 100).

Lični podaci i školska sprema

„Zovem se dr Viktor Novak (+Ana, rođena Jurjević i + Josip Novak). Rođen sam u Stubici Donjoj, rodnom mestu Matije Gupca, 4. februara 1889. osnovnu školu, gimnaziju i univerzitet sam svršio u Zagrebu (1912/1913), a onda sam dopunio svoje nauke u Rimu na Univerzitetu u Vatikanskoj školi za paleografiju i diplomatiku. Doktorirao sam u Zagrebu 1915/1916. g., gde sam i promoviran na čast doktora filozofije."(...) „Oženjen sam Srpkinjom Pavom Bošković (1907), srednjoškolskom profesorkom. Imam dvoje dece, kćerke Nadu (1919) i Jasnu 1925, obe krštene u Zagrebu, u srpskopravoslavnoj crkvi."

Nepouzdan još u Zagrebu

Diplomirao je 1913. godine i, kako je odgovorio Tanasiju Diniću, s obzirom na to da je bio „nacionalno nepouzdan", nije mogao da stupi u državnu službu. Tek je 11. novembra 1915. postavljen za suplenta Realne gimnazije u Zagrebu. Naučnu karijeru je nastavio u Univerzitetskoj biblioteci u Zagrebu, a 1920. godine, kako je rekao, „habilitirao sam a kao docent za paleografiju i diplomatiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu".

O napredovanju u službi

 Godine 1921. izabran je za suplenta iste katedre na kojoj je 11. jula 1922. zauzeo mesto šefa kao redovni profesor. Na jesen 1923. godine izabran je za redovnog profesora Pomoćnih istorijskih nauka i hrvatske istorije na Univerzitetu u Beogradu, gde je održao pristupno predavanje marta 1924. godine. Kao mason i nacionalno nepouzdan okupacionim vlastima u Beogradu (1942) odgovorio je: „Na toj sam dužnosti (sa dodatkom predavanja opšte istorije srednjega veka) sve do danas neprekidno kao šef Katedre i upravnik Seminara za pomoćne istorijske nauke i istoriju srednjeg veka - sem u vreme moga talaštva od 23. aprila do 21. jula 1941. (zapravo 7. jula) i od 4. novembra 1941. do 28. marta 1942, kad sam oslobođen iz talačkog zatvora."

Jugosloven

Viktor Novak je, kao i drugi masoni, u Zagrebu bio nacionalno nepouzdan kao pristalica jugoslovenstva, a u Beogradu, tadašnjim vlastima, jer su smatrali masone engleskim pristalicama i krivcima za rat u kome se kraljevina raspala.

O jugoslovenstvu je Viktor Novak odgovorio: „Još u ranoj mladosti pripadao sam onom duhovnom kolu omladine koju su formirali ideolozi jugoslovenskog narodnog jedinstva. Kao takav, još za vreme univerzitetskih studija, u svojim samostalnim naučnim izučavanjima obratio sam naročito svu svoju pažnju na delanja onih istorijskih sila koje su pomagale spajanju našeg razjedinjenog - verama i državama - naroda, kao i onih koji su bili u službi toga razjedinjavanja. Tako sam i ja vlastitim naučnim proučavanjem došao do saznanja i istine za koju su se u prošlosti zalagali najbolji sinovi našeg naroda." 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво