Engleski „pod obavezno"

Poznavanje engleskog jezika jedna je od najpoželjnijih stavki u biografiji kandidata na konkursu za radno mesto. Najveća zainteresovanost za učenje engleskog u našoj zemlji bila je sedamdesetih godina prošlog veka, otkada taj jezik ne gubi na popularnosti.

Interesovanje za učenje engleskog jezika i književnosti u Srbiji potiče mnogo pre osnivanja posebne katedre za anglistiku u Beogradu, 1929. godine.

Sedamdesetih godina 19. veka u kurseve književnosti na Velikoj školi (koja je prethodila Univerzitetu u Beogradu) uključivana su predavanja o engleskim književnicima, uglavnom o Šekspiru i Bajronu.

Od tada popularnost engleskog jezika raste a svoje zlatno doba doživljava 70-ih godina prošlog veka.

„To je jezik koji je i po broju govornika i po geografskoj raširenosti ‒ prvi u svetu", kaže Jelena Karupović, profesor engleskog jezika na Institutu za strane jezike u Beogradu.

Stručnjaci ne veruju da će na svetskom nivou bilo koji drugi jezik moći da ugrozi suverenu prvu poziciju engleskog jezika.

Karupovićeva kaže da se danas podrazumeva makar poznavanje engleskog jezika, dok se na znanje drugih jezika gleda kao na dodatnu prednost. Svaki jezik se bori za svoju popularnost.

„Bilo da je u pitanju putovanje, druženje, obrazovanje, usavršavanje znanja iz bilo koje oblasti i nauke, bilo korišćenje interneta i savremenih tehnologija ‒ engleski je uvek tu!", objašnjava profesorka. Teško da će bilo koji jezik, računajući i nemački jezik i neke nordijske jezike (za koje u poslednje vreme postoji zainteresovanost), ugroziti dominaciju engleskog jezika.

„Jezici zadovoljstva" i „jezici profesije" 

I dok su, na primer, italijanski i grčki jezik neretko viđeni kao jezici koji se uče iz zadovoljstva, neki drugi jezici, među kojima je naravno i engleski ‒ uče se zbog potreba na tržištu rada. 

Srđan Andrijanić iz Odeljenja za informisanje i izdavaštvo Nacionalne službe za zapošljavanje kaže da od ukupnog broja nezaposlenih u evidenciji Službe, oko 23 odsto izjavljuje da poseduje određeno znanje engleskog jezika. Navodi da je engleski jezik i dalje tražena stavka od strane poslodavaca, dok su skandinavski jezici i, na primer, nemački jezik - manje zahtevani.

Međutim, kako navodi, put popularnosti stranih jezika među kandidatima za radna mesta uveliko će zavisiti i od budućih ulaganja stranih investitora.

Građani Srbije su na 17. mestu među stanovnicima 72 države sveta na osnovu kriterijuma poznavanja engleskog jezika, utvrdila je međunarodna kompanija za obrazovanje.

Na prvom mestu je Holandija, na drugom mestu Danska, a slede Švedska, Norveška, Finska, Singapur i Luksemburg. Dok statistika kaže da u većini država engleski jezik bolje govore žene - u Srbiji je ta prednost na strani muškaraca.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 30. nov 2016, 09:31)
anonymous [neregistrovani]

Ре: окупациони језик

Слажем се.
Међутим, да ли нас неко пита?
Најсмешнији су конкурси за посао где се тражи познавање енглеског језика и познавање рада на рачунару за радна места на којима радник Никада неће прозборити ни реч енглеског нити стиснути један тастер на рачунару.
Е, то се зове помодарство новопечених бизМисмена

(utorak, 29. nov 2016, 17:40)
звонко [neregistrovani]

окупациони језик

Мој отац је током другог рата морао да учи талијански срамота је да нам дјеца уче страни језик прије него што честито науче свој