Probioticima protiv povišenog šećera u krvi

Nedavna kanadska studija pokazala je da mikrobi koji žive u našim crevima, odnosno probiotici, igraju važnu ulogu u određivanju nivoa šećera u krvi.

Ispitanicima je određena tzv. DASH dijeta koja se prepisuje osobama sa visokim krvnim pritiskom i smatra jednom od najuspešnijih metoda za održavanje srčanog zdravlja bez lekova. Deo ispitanika je pored toga konzumirao jogurt sa probioticima i posle tri meseca se kod njih zapazilo značajno smanjenje nivoa šećera u krvi.

Autor studije Ardžun Pandej ističe da je neophodno obaviti još istraživanja, ali da trenutni nalazi upućuju na to da probiotici mogu da pomognu u sprečavanju dijabetesa.

Studijom je obuhvaćeno 80 osoba, od kojih je 15% na početku imalo povišeni nivo šećera u krvi, ali ne dovoljno za dijagnostikovanje dijabetesa. Pre započinjanja dijete, ispitanicima su izmereni parametri koji se odnose na šećer u krvi: hemoglobin A1C, krvni pritisak i nivo šećera u krvi nakon celodnevnog nejela.

Prema Američkoj asocijaciji za dijabetes, hemoglobin A1S test upućuje na to koliko je hemoglobina vezano za molekule šećera. Što više molekula šećera osoba ima u krvi, to je više uvezanih molekula hemoglobina.

Na početnim merenjima nisu uočene razlike između dve grupe ispitanika. Posle tri meseca, u grupi koja je bila na običnoj DASH dijeti hemoglobin je u proseku umanjen za 3,4%, a nivo šećera u krvi je redukovan za 3,3%. Kod ispitanika koji su koristili probiotički jogurt nivo hemoglobina bio je niži za 8,9%, a nivo šećera u krvi za 10,7%.

Iako studija ne dokazuje uzročno-posledičnu vezu između probiotika i niskih nivoa šećera u krvi, skreće pažnju na potencijalni značaj jedinjenja butirata u uspostavljanju te veze. Pandej navodi da određene bakterije u crevima proizvode butirat, koji možda utiče na osetljivost na insulin. Kada je osetljivost na insulin povećana, telo uspešnije apsorbuje šećere iz krvi, time smanjujući njihov nivo u krvi.

Pandej je napomenuo da studija ima i brojne nedostatke, među kojima su mali broj ispitanika i kratak period trajanja. Da bi nalazi postali validni, neophodno je ponoviti istraživanje, ali u većim razmerama.

 Priredila: Višnja Pečenčić 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи