Plavo srce Evrope

Studija o izgradnji budućih malih i mini hidroelektrana i njihovih brana u koritima reka na teritorijama zaštićenih prirodnih područja na Balkanu nastala je u okviru projekta „Plavo srce Evrope”. Predviđa se izgradnja oko 2 700 hidroelektrana u narednom periodu, a retke reke će ostati netaknute.

Studija se zasniva na integrativnoj studiji „Plavo srce Evrope" iz 2012. godine koja je uključivala detaljan popis postojećih i planiranih hidroelektrana i početni pregled zaštićenih područja a koja je potrebna za procenu vrednosti očuvanja balkanskih reka.

Izveštaj istražuje tačan položaj planiranih hidroelektrana u zaštićenim područjima. Studija obuhvata područja Srbije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije, Bugarske, severnobalkanski prostor Grčke i evropski deo Turske.

U početku, postojeći podaci o zaštićenim područjima  sistematski su ažurirani i kategorisani na osnovu različitih podataka koji su dobijeni iz evropskih izvora, od međunarodnih organizacija, iz regionalnih programa ili nacionalnih istraživanja. Srbija je imala jedno takvo istraživanje 2010. godine.

Posle razmatranja sadržaja i strukture nekoliko setova podataka, nacionalni parkovi su obrađeni na osnovu nacionalnih i međunarodnih podataka. U većini slučajeva, različite međunarodne kategorije su zaštićena područja, prirodni rezervati ili nacionalni parkovi u skladu sa nacionalnim zakonom i mrežom Natura 2000.

Predviđeno je da bude izgrađeno oko 2 700 hidroelektrana u narednom periodu, a retke reke će ostati netaknute.

Od 1970 hidroelektrana koje su u aktuelnoj bazi podataka, 1640 su u fazi analiza i planiranja, 298 već je izgrađeno, a 32 su u izgradnji.

Činjenica je da mnoge reke, klisure i divni predeli još nisu zaštićeni u centralnom delu Balkanskog poluostrva.

Na Balkanu zaštićena područja pokrivaju od 10 do 15 odsto ukupne površine. Čak 32 odsto novih projekata o hidrolektranama odnosi se na strogo zaštićena područja, a 17 odsto na druga zaštićena područja.

broj komentara 4 pošalji komentar
(četvrtak, 10. nov 2016, 01:56) - anonymous [neregistrovani]

Mini elektrane

Srbija ima toliko kratkih a brzih reka da je milina graditi na njima elektrane. Problem sa strujom bio bi resen trajno. Sta su cekali do sada? Nema para, reci ce. Da, ali ima za mnoge gluposti kao finansiranje NVO, stotine agencija, i sl.

(sreda, 09. nov 2016, 23:50) - Ucitelj [neregistrovani]

Poruka

Glupost,prodor tehnosfere u biosferu je problem dubokog nivoa.Pa necemo valjda celu prirodu da okujemo?ili hocemo a onda zacudo uvek to nesto sto smo hteli na takav nacin da resimo nije reseno-mnogo se puta to ispostavljalo.Ljudi bez dubokih uvida ne bi trebalo da upravljaju razvojem civilizacije na Planeti Zemlji.

(sreda, 09. nov 2016, 14:19) - anonymous [neregistrovani]

Plavo srce ali nepotpun clanak

Ko je radio studiju? Po cijem nalogu? Ne znam ni jednu organizaciju ili korporaciju koja poseduje ceo Balkan!? Ko ce to onda i kako da gradi? Ko ce da upravlja time? ... Dajte se malo potrudite oko clanka.

(sreda, 09. nov 2016, 12:32) - anonymous [neregistrovani]

Promasaj u projektovanju.....???

Najkvalitetnije , najjeftinije i opravdano ekonomski najproduktivnije,
MINI --- hidroelektrane, grade se i treba ih graditi .
Na Savi , Tisi i Dunavu.
Ove rijeke tokom cijele godine raspolazu sa vecom kolicinom vode...
Za sledecih nekoliko stotina godina.
Rijeke i potoci u brdima gube vodu i presusuju.
Investicije brzo propadaju.
Na Dunavu se moze postaviti beskonacno mnogo mini---hidroelektrana.
A kako mislis toliko brana i vjestackih jezera postaviti na Dunavu ?????
Ma kakva jezera covjece..
Druga tehnologija, druge turbine. Drugi generatori...
To ne postoji. Mi to ne znamo.
Cuti,neznalico. Ti nista ne znas.
Nemoj krivu Drinu ispravljati.