Alhambra ‒ palata kao iz bajke

Malo je verovatno da će bilo koja civilizacija u bidućnosti moći da dostigne takvu lepotu i misteriju kakvu poseduje Alhambra ‒ palata iz bajke. „Sajam kamene čipke”, opisao je Alhambru Hans Kristijan Andersen.

Alhambra ‒ crveni mavarski grad, raskošna palata, lavirint tornjeva i kula, prelepo uređenih dvorišta ‒ poslednja je i najlepša arapska palata sagrađena u Španiji tokom sedmovekovne mavarske vladavine.

Mavari su bili jači od svojih evropskih protivnika u kulturološkom aspektu, i palata Alhambra je postala jedinstveni simbol ne samo njihovog bogatstva i moći već i nenadmašnog umetničkog talenta i arhitektonskog umeća.

Mavari su često govorili: „Ništa ne može biti strašnije nego biti slep u Granadi".

Čuvena tvrđava izgrađena je u devetom veku. Prvobitno je zamišljena kao obično utvrđenje koje bi sprečilo hrišćane da ponovo osvoje teritorije, ali je u 15. veku postala centar islamske kulture.

Unutrašnji zidovi te tvrđave su veoma raskošno ukrašeni i na njih su islamski vladari potrošili bogatstvo.

Islamski dragulj Granade 

Uz mnoštvo galerija i dvorana, ističu se brojne fontane ‒ kao rezultat mavarske opsednutosti vodom, što nije slučajno jer su ovi narodi stigli u Evropu iz pustinjskih predela.

Fasciniraju filigranska dekoracija i mozaici, podovi od belog mermera, tamnozeleni bazen i senovite bašte.

Za lepotu Alhambre zaslužna je neobična metoda gradnje, koju su osim Arapa koristili još i stari Grci. Tehnika se sastoji u tome da se prvo iskoriste prirodna boja i struktura kamena, a zatim ugrađuju ukrasi.

Alhambra predstavlja mešavinu umetničkih stilova i arhitekture i građevinu koja je ušla u uži krug pri izboru sedam novih svetskih čuda.

Godine 1984. Alhambra je upisana u Uneskovu listu svetske baštine. Omiljena je turistička atrakcija u Španiji kao spoj arapsko-islamske arhitekture pomešane sa stilom hrišćanskih građevina.

Tokom letnjih meseci, u Alhambri se održavaju festivali muzike i plesa na kojima učešće uzimaju najbolji orkestri i igrači flamenka i baleta iz svih delova sveta.

Priredila: Aleksandra Stojanović 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи