Ljubljana – put do Zelenog grada Evrope

Na Fakultetu političkih nauka u Beogradu održava se tribina „Ljubljana – put do Zelenog grada Evrope“. Gost na tribini u organizaciji FPN-a i Grupe za analizu i kreiranje javnih politika je Zoran Janković, gradonačelnik Ljubljane. Kao ovogodišnji „Zeleni ambasador“ Ljubljana radi na podizanju svesti o važnosti održivog razvoja u Evropi.

„Slovenačka prestonica daje i izuzetan doprinost reciklaži i ponovnoj upotrebi otpada. Ljubljana je trenutno na prvom mestu u Evropi po separaciji, prikupljanju i ponovnoj upotrebi otpada“, navode organizatori današnje tribine na Fakultetu političkih nauka u Beogradu „Ljubljana – put do Zelenog grada Evrope“. Gost na tribini u organizaciji FPN-a i Grupe za analizu i kreiranje javnih politika je Zoran Janković, gradonačelnik Ljubljane.

Tribina je početak projekta „Javne politike evropskih gradova“, čiji je cilj promocija najboljih primera prakse širom Evrope i uspostavljanje saradnje eksperata sa donosiocima odluka u sferi lokalnih politika.

Odluka o zelenoj prestonici Evrope donosi se svake godine na osnovu kriterijuma koji obuhvata 12 tačaka.

Ljubljana je dobila nagradu Zelena prestonica Evrope jer je, prema rečima nadležnih u Evropskoj komisiji, napravila velike promene u dobrom smeru za vrlo kratko vreme. Taj evropski grad će, kao ovogodišnji zeleni ambasador, raditi na podizanju svesti o važnosti održivog razvoja u Evropi i o primeni praksi koje pomažu da se unapredi ta oblast, a već se primenjuju u Sloveniji.

Ljubljana je u relativno kratkom periodu usvojila veliki broj dokumenata s ciljem postizanja što veće održivosti u oblasti zaštite životne sredine. Takođe, povećala je zelene površine koje sada iznose 542 kvadratna metra po stanovniku.

Kada je u pitanju saobraćaj, povećana je dužina i dostupnost pešačkih staza, a izgrađene su i nove biciklističke staze. Ukupna dužina staza za bicikliste iznosi 220 kilometara.

"European Green Capital" ili „Zeleni grad Evrope“ predstavlja godišnji događaj koji promoviše i nagrađuje napore gradova koji su posvećeni poboljšanju urbanog okruženja.

Nagrada se dodeljuje evropskom gradu koji je prikazao dobro uspostavljene rezultata za postizanje visokih ekoloških standarda i koji je posvećen ambicioznim ciljevima za buduće unapređenje životne sredine i održivog razvoja.

Priredila: Milica Barjaktarević 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара