Šta je autogeni trening?

U sve bržem i stresnijem načinu života, razvijaju se razne tehnike samopomoći. Jedna od njih je autogeni trening koji je osmislio Johanes Šulc, nemački neuropsihijatar i psihoanalitičar.

Autogeni trening je metod koji je osmislio Johanes Šulc, nemački neuropsihijatar i psihoanalitičar.

Pojam "autogeni" odnosi se na proces koji proizlazi iz nas samih, kada ulaganjem vlastitog truda pokušavamo da u sebi pronađemo mir. Definicija govori da se ta metoda bazira na sopstvenoj odgovornosti i poverenju u sopstvene potencijale i resurse.

Na sve je moguće delovati autogenim treningom, jer se sugestija ne odražava samo na psihu, nego se prenosi i na telo. Učitelji autogenog treninga kažu da su se takvim vežbama njihovi polaznici rešili zdravstvenih problema kao što su srčana aritmija ili inkontinencija (zadržavanje mokraće ili stolice).

Da bi se postigli rezultati, potrebno je da se dobro istraži svaki lični problem i otkrije koje uverenje ili emocija iza njih stoje.

Johanes Šulc je upozoravao da se samo redovnim i pravilnim savladavanjem programa vežbi autogenog treninga može ostvariti uspeh u granicama individualih mogućnosti. Preduslovi uspeha su da terapeut vodi program autogenog treninga, savetuje i daje uputstva klijentu, koji ih sprovodi.

Grupni trening 

Trening može da se sprovodi sa jednim klijentom ili s više njih, odnosno u grupi, najmanje jednom ili više puta dnevno. Program vežbi autogenog treninga sadrži vežbe disanja, vežbe za srce, udove i čitavo telo.

Sposobnost opuštanja je normalan proces, kojim se najčešće možemo osloboditi emocionalne i mišićne napetosti i prenapregnutosti kao i psihosomatskih poremećaja i oboljenja.

Kreativne mogućnosti pomenute metode gotovo su bezgranične, a nauka ih već odavno podupire, jer je njena delotvornost dokazana.

Priredila: Jelena Radovanov Živanović 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво