Anton van Levenhuk: od trgovca do naučnika

„Otac mikrobiologije“ – Anton van Levenhuk, holandski naučnik, rođen je na današnji dan, 24. oktobra 1632. godine. Primenom svojih ručno rađenih mikroskopa, Levenhuk je bio prva osoba koja je posmatrala i opisala jednoćelijske organizme.

Jedan od pokretača razvoja bakteriologije, rođen je 1632. godine u holandskom gradu Delftu, kao sin izrađivača korpi. Najpoznatiji je po tome što je radio na razvoju i usavršavanju mikroskopa i po doprinosu razvoju mikrobiologije. Protozoe je izučavao u vezi sa tropskim oboljenjima, uključujući malariju, i odredio da su uzrok malarije i tetanusa – bakterije.

Upotrebom ručno rađenih mikroskopa, Levenhuk je bio prava osoba koja je posmatrala i opisala jednoćelijske organizme. Takođe, prvi je napravio snimke tkiva mišića, bakterija, spermatozoida, krvnog protoka kapilarima, i detaljno ih opisao.

Već sa 16 godina, bio je zadužen za računovodstvo i finansije u jednoj trgovačkoj radnji za prodaju tekstila u Amsterdamu.

Na tom radnom mestu je i zamislio svoj prvi jednostavni mikroskop – zasnovan na mehanizmu lupe, koji bi trgovcima koristio za ocenu kvaliteta tkanina i koja bi imala uvećanje od tri puta. Ubrzo je izradio jedan takav mikroskop za sopstvenu upotrebu.

Posle povratka u rodni Delft, otvorio je sopstvenu prodavnicu tkanine, koja je poslovala pedesetih godina 17. veka. Uporedo sa bavljenjem trgovinom, interesovao se za mikroskope i izradu sočiva po kojima će kasnije postati poznat. Sve to ga je vodilo do značajnih otkrića.

Verodostojnost rada dovedena u pitanje

Levenhuk je tako počeo je da razmišlja o razvoju i primeni mikroskopa koji bi služili proučavanju sveta nevidljivog ljudskom oku. Posle 1668. godine, izrađivao je mikroskope koje je koristio za jednostavnija posmatranja. Njegovi kasniji složeniji mikroskopi izrađivani su od srebrnih i bakarnih okvira sa pričvršćenim brušenim sočivom.

Posle razvijanja metode razvoja moćnih sočiva koje je koristio u izradi mikroskopa, Levenhok je počeo da Kraljevskom društvu Londona šalje kopije organizama koje je svojim mikroskopima analizirao i posmatrao. To su uglavnom bile plesni, pčele, vaši...

Ipak, Kraljevsko društvo je verodostojnost njegovog rada dovelo u pitanje kada je poslao kopiju istraživanja o jednoćelijskim organizmima za koje se tada nije znalo.

Konačno, 1680. godine, Van Levenhukova istraživanja opravdana su u Društvu, što je rezultovalo njegovim imenovanjem za punopravnog člana i saradnika.

Kao dete iz trgovačke porodice, Levenhuk nije imao prilike da stekne visoko obrazovanje. Uprkos tome što su ga u naučnoj zajednici onog vremena smatrali amaterom, Levenhuk je svojim otkrićima i naučnim dostignućima zaslužio da ga zovu „ocem mikrobiologije".

Umro je sa 90 godina, 1723. godine, u rodnom Delftu, ostavivši za sobom otkrića nesporne važnosti.

Priredila: Maja Stojanović 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво