Da ne zaboravimo

Povodom obeležavanja 20 godina od smrti prof. dr Ivana Stojanovića, na Visokoj školi modernog biznisa u Beogradu organizovan je skup "Odnos države i tržišta u delu profesora Ivana Stojanovića". Skupu je prisustvovao veliki broj poštovalaca lika i dela profesora Stojanovića, skromnog i nenametljivog čoveka, zapaženog naučnika.

Skup "Odnos države i tržišta u delu profesora Ivana Stojanovića" održan je na Visokoj školi modernog biznisa u Beogradu, povodom obeležavanja 20 godina od smrti prof. dr Ivana Stojanovića. 

Uvodna izlaganja podneli su prof. dr Čedomir Ljubojević i prof. dr Boban Stojanović. U sadržajnoj diskusiji učestvovali su istaknuti ekonomisti: prof. dr Jovan Todorović, prof. dr Boško Živković, prof. dr Hasan Hanić, prof. dr Ljubiša Adamović, i politički analitičar Dušan Janjić i protojerej stavrofor Stojadin Pavlović. Svi su istakli da je delo Ivana Stojanovića obilovalo svežinom i bogatstvom misli i ideja koje su bile korak ispred svog vremena.

Dobar dokaz za to su radovi koji posle više od dve decenije nisu izgubili na aktuelnosti. Vreme u kome je profesor Stojanović živeo i radio obilovalo je nizom teorijskih kontroverzi i eksperimentisanja u praktičnim aktivnostima.

Ekonomija je bila izazov koji su naučni radnici prihvatali sa više ili manje definisanim osnovnim načelima i jasnim opredeljivanjem za prepoznatljive polazne kriterijume.

Uporni istraživač 

Profesor Stojanović se jasno i nedvosmisleno opredeljivao za tržišnu privredu. U to vreme smelo je pisao o profitu, tržištu rada i kapitala. Birao je aktuelne teme, studiozno ih obrađivao i uvek davao projekcije ili preporuke za budućnost.

Odvažno se upuštao u tumačenje i osmišljavanje ekonomskih tokova, uz kritički prilaz. Verujući u efikasnost tržišta, on ga ipak nije glorifikovao već je ukazivao na njegovu nesavršenost.

Bio je neumoran radnik i uporni istraživač. Dokaz za to su dela koja su privukla izuzetnu pažnju naučne i stručne javnosti, ne samo u oblasti ekonomije: "Socijalizam i tržište", "Ekonomska preispitivanja – ko radnike povezuje lažnim koncima", "Kuda i kako dalje".

Svako ko je pratio odnos ekonomije i politike zna da takva misija naučnog rada često nije bila shvaćena na pravi način. Dokaz za to je vremenski kratak Stojanovićev položaj direktora lista "Politika". To je kod njega povremeno prouzrokovalo rezignaciju, ali ne i gubitak vere da do oživotvorenja željenih promena mora doći.

Radovi koji se i danas koriste

Impozantan je broj radova profesora Ivana Stojanovića. Objavio je 18 knjiga iz oblasti mikroekonomije, tržišta i cena. Uz to, objavio je i više od 300 članaka u vodećim domaćim i inostranim časopisima. Bio je markantna pojava na svim naučnim skupovima na kojima je učestvovao.

Njegov opus se upotpunjuje prevodima studiozno odabranih dela sa francuskog govornog područja iz oblasti ekonomije, filozofije, politikologije, sociologije.

Radovi profesora Ivana Stojanovića vredni su dokumenti o stanju ekonomske misli u Jugoslaviji u drugoj polovini dvadesetog veka. Mnogi od njih su prevođeni na strane jezike.

Udžbenik "Teorija cena" je kulminacija pedagoškog rada. Studenti koji su svoje ispite, seminarske i diplomske radove pripremali prema tom udžbeniku osećali su lepotu početničkog bavljenja ekonomijom. Ona je uvek bila upotpunjena zadovoljstvom praćenja nastave u koju je profesor Stojanović unosio sve svoje kvalitete pravog erudite.

Poslediplomci, kao i njegove kolege, u kontaktima sa njim potvrđivali su tezu da se univerzitetski profesor kvalifikuje kao dobar ako uz prenošenje svog znanja izvrši dobar izbor tema za diskusiju i trasira put svojim sagovornicima za bavljenje naučnim radom.

Doprinos obrazovanju

Posedovao je široko opšte znanje na bazi svog svestranog i permanentnog obrazovanja. To je naročito došlo do izražaja kroz njegov angažman na uređivanju časopisa i ambicioznih projekata kao što je "Ekonomski leksikon", "Ekonomska enciklopedija" i "Ekonomska i poslovna enciklopedija".

Kao glavni redaktor, okupio je oko 400 autora koji su kroz 43 naučne oblasti i 5.500 odrednica predstavili sva relevantna dostignuća u oblasti ekonomije. Izdanje na kompakt disku, prvo takve vrste u Jugoslaviji, poklopilo se, nažalost, sa preranom smrću profesora Ivana Stojanovića.

Skromnost, neposrednost u komuniciranju, ono što naučnika čini velikim nije samo veliki kvantum znanja, već i upornost u kritičkom traganju za istinom.

Profesor Ivan Stojanović je, zahvaljujući neponovljivim osobinama naučnog radnika, stvorio opus koji je složen, iznijansiran i bogat, često vizionarski i zato ispred svog vremena.

Priredila: Aleksandra Stojanović

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво