Dragi dnevniče...

Danas je, više nego ikada, važno definisati granicu između privatnog i javnog, intimnog i egzibicionističkog, ličnog i estradnog. Veliki deo publike ne oseća potrebu da na društvenim mrežama i u pojedinim medijima, iz časa u čas, prati pripreme za proslavu rođendana, trudnoću i porođaj osoba koje ne poznaju, niti ih zanimaju. Pisanje dnevnika ili bloga jeste utočište u vremenu rasprodaje intimnosti.

Blog je veoma zahvalna forma u koju se mogu unositi razmišljanja, hobiji i interesovanja, a potom i deliti. Komunikacija se obavlja na lakši način nego na forumima. Na raspolaganju su nam brojni sajtovi i alati pomoću kojih možemo besplatno odabrati dizajn, šablone, strukturu...

Da bi blog zaživeo, potrebno je pisati najmanje tri posta nedeljno. Dakle, on sadrži hronološki element. Po jednostavnoj formi, blog jeste neka vrsta dnevnika, pa ipak, lekovita svojstva pisanja klasičnog dnevnika, u svesci, sa datumima, ostaju neprevaziđena.

Sve što niste znali o sebi

Pisanje dnevnika je vrsta samoizražavanja. Ako zapisujete misli, osećanja, uspomene, lične utiske, možete saznati više o sebi i otkriti sopstvene snove, ambicije, želje, strepenje koje ste pokušali da zakopate i tako ih "sahranite".

Iako sam nije mnogo zapisivao, antički filozof Sokrat je poznat po krilatici "Upoznaj samoga sebe". U podučavanju je koristio dijaloge, pitanja i odgovore među pojedincima, upravo ono što uobičajeno unosimo u svoj dnevnik.

Cenzure nema, možete sami sebi postavljati pitanja i davati odgovore, bez ikakve bojazni. Pisanje dnevnika je mapiranje sopstvene slobode.

Pustite duha iz boce

Osim refleksija, dnevnik ima i ekspresivni karakter. Možete izraziti sopstvenu ljutnju, ogorčenost, bes, osećaj nepravde... Dnevnik vam omogućava da uobličite i izrazite sopstvena iskušenja. Dnevnik pomaže u dilemama i teškim odlukama koje treba doneti. Onda se na papir slobodno stavljaju razlozi "za i protiv".

Mnogi umetnici su došli do pravih ideja pišući dnevnik. Ne morate da poznajete grafologiju da biste videli kako se vaš rukopis menja i otkriva tajne o trenutnom duševnom stanju ali i sa godinama. Kada su slova pojačana, onda ste i vi samouvereni, a kada su manja nego inače i „stidljiva“, nesigurni ste.

Emocionalna bliskost

Kada pročitate ono što ste napisali u četvrtak ili pre dvadeset godina, to postaje sredstvo osluškivanja emocionalnih predela i otkrivanja ko ste vi zaista. Razvijajući taj smisao za bliskost sa samim sobom, otvarate mogućnost ostvarenja bliskosti i povezanosti sa drugima.

Vremenska kapsula

Postoje detalji i događaji koji će, ako su zapisani, imati moć da vas vrate u prošlo vreme, kao da se krećete kroz palatu uspomena. Zapisujte svakidašnje male događaje, jer to je sreća, dan kada ste vredno učili i dobili dobru ocenu ili nasmejali svoje kolege na poslu, dan kada vam se vaša beba prvi put nasmešila ili ste pročitali dobru knjigu.

Obavezno beležite prve reči koje izgovara vaš mališan, napravite rečnik, jer svako dete ima svoj jedinstveni način komunikacije. To je nešto što će ga nasmejati i razgaliti kad poraste, a vas podmladiti. Na taj način skupljate građu za porodičnu hroniku. Zapisujte sve što možete, jer... Možda će vaši unuci čitati i smejati se katastrofalnom, nimalo obećavajućem, prvom izlasku dede i babe.

Vaš stari prijatelj

Dnevniku se uvek vraćate kao starom prijatelju. Ako ga redovno pišete, imaćete sjajnu priliku da vidite koliko ste se razvili. Iz sadašnje perspektive, problemi koji su postojali i koje ste prevazišli izgledaće smešno.

Svoje loše iskustvo ne biste menjali za dobro, jer se osećate kao pobednik. Ponosno ćete reći sebi: "Šta sam sve preživela!" ili "Bilo je gusto, ali sam odlično isplivao..." To će vam dati dozu samopouzdanja.

Dnevnik je vaš stari prijatelj koji vas odlično poznaje i koji će vas u svakom trenutku podsetiti na to ko ste vi zaista i šta sve možete. Problemi postoje i uvek će ih biti, ali uvek negde postoji neko rešenje koje vas čeka.

Priredila: Mirjana Bjelogrlić

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи