Neočekivani mehanizam pamćenja

Otkriti tajne ljudskog mozga, shvatiti kako on funkcioniše, želja je i borba naučnika kroz vekove. Istraživači su došli su do novih neočekivanih saznanja o povezanosti mehanizma pamćenja sa uzrocima epilepsije.

Istraživači sa Djuk Univerziteta i Maks Plank Univerziteta na Floridi za neuronauku, došli su do novih neočekivanih saznanja o mehanizmima pamćenja.

Džejms Meknamara sa Djuk Univerziteta istakao je da naučnici sada polako otkrivaju rad mozga i upoređuju promene koje se dešavaju pri normalnom radu mozga i procese koji se dešavaju u mozgu kada čovek dobija epileptične napade.

Naš mozak pamti preko fizičkih promena u sinapsama, sitnim vezama između neurona. Sada je pronađen potpuno nepoznat molekularni mehanizam u mozgu. Zahvaljujući tom pronalasku moguće je otkriti zašto se javljaju pojedine bolesti i poremećaji , poput određenih oblika epilepsije, objašnjavaju istraživači.

Prva istraživanja rađena su na miševima. Pratio se rad "TrkB" receptora i utvrđeno je da oni imaju ključnu ulogu. Otkrivaju šta se tačno događa u procesu učenja.

Zahvaljujući savremenim mikroskopima naučnici su bili u situaciji da imaju uvid u svaki pojedinačni detalj rada određenog dela mozga  kod miševa i to u realnom vremenu.

Prema rečima Meknamare reč je o zadivljujućoj spoznaji. Taj isti mehanizam koji je zadužen za pamćenje, takođe je uključen i za pojavu najčešćeg oblika epilepsije (epilepsije temporalnog režnja) a koji pogađa upravo onaj deo mozga koji je odgovoran za učenje i memoriju.

Novo otkriće naučnicima uliva optimizam za pronalazak lekova protiv raznih moždanih i neuroloških poremećaja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи