Pola veka spektroskopije

U četvrtak, 20. oktobra, u 18 časova, u Galeriji nauke i tehnike SANU biće otvorena izložba „Pola veka spektroskopije na Hemijskom fakultetu u Beogradu“ u okviru obeležavanja 175 godina SANU. Organizatori izložbe su Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu, Centar za hemiju, Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu i Galerija nauke i tehnike SANU.

Пола века спектроскопије Пола века спектроскопије

Izložba „Pola veka spektroskopije na Hemijskom fakultetu u Beogradu" obuhvata prikaz primene spektroskopije kod nas i to kroz odabrane primere iz delatnosti Laboratorije za instrumentalnu analizu Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Centra za hemiju Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu.

Osnovu izložbe čine panoi i eksponati kojima se predstavlja primenjena spektroskopija, a prateći program obuhvata više tematskih predavanja iz te oblasti.

Laboratorija za instrumentalnu analizu, kada je osnovana, tačno pre 50 godina, opremljena je najmodernijim analitičkim instrumentima kakvi su u to vreme postojali samo u najuglednijim evropskim laboratorijama.

Bili su to spektrometri za nuklearno-magnetnu rezonanciju, infracrvenu i ultraljubičastu spektroskopiju i gasni hromatografi. Opremanje Laboratorije završeno je krajem 1969. nabavkom moćnog masenog spektrometra čime je stvoren moderan Centar za instrumentalnu analizu (CIA), poznat i danas po toj skraćenici, jedinstven u ovom delu Evrope.

Oprema je bila dostupna svim zainteresovanim na prostorima bivše Jugoslavije.

Puštanje u rad ove nove kapitalne opreme i njeno široko korišćenje značajno je podiglo opšti nivo hemije kod nas, što se odrazilo na poboljšanje kvaliteta naučnog rada i nastave hemije, a pored toga u praksi je nađena široka primena analiziranjem sirovina i proizvoda u hemijskoj industriji, opojnih droga, lekova, lažnih lekova, bojnih otrova itd.

Laboratorija danas ima široku delatnost, od naučnih istraživanja i nastave do obavljanja analiza za potrebe različitih korisnika kao što su: Gradski zavod za zaštitu javnog zdravlja, brojne medicinske i farmaceutske kuće, MUP itd.

Laboratorija za instrumentalnu analizu učestvuje kao jedina iz regiona, sa velikim uspehom, na testovima stručnosti Organizacije za zabranu hemijskog oružja pri Ujedinjenim nacijama (OPCW) i na njima je ocenjena najvišom mogućom ocenom.

Izložba će biti otvorena do 5. novembra 2016. godine.

Pripremila: Vladana Rašić

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи