Godišnjica smrti Vilhelma Gotfrida Lajbnica

U četvrtak, 20. oktobra, u 18 sati, u Kolarčevoj zadužbini održaće se predavanje "O osnovama Lajbnicove infinitezimalne motode". Predavač je dr Miodrag Rašković, naučni savetnik Matematičkog instituta u Beogradu.

Gotfrid Vilhelm Frajher fon Lajbnic (1646–1716) bio je nemački filozof, matematičar, pronalazač, pravnik, istoričar i diplomata lužičkosrpskog porekla. Zauzima podjednako značajno mesto kako u istoriji filozofije, tako i u istoriji matematike. Njegovo filozofsko učenje spada u racionalizam, a u istoriji te nauke ostao je upamćen po optimizmu. 

Poznat je njegov zaključak da je Bog stvorio najbolji svet od svih mogućih svetova. U matematici je najpoznatiji po infinitezimalnom računu, kao i binarnom sistemu, koji predstavlja osnovu moderne računarske tehnologije.

Odmah pošto je postavio svoju konstrukciju infinitezimalnog računa počela je njegova životna polemika sa Njutnovim pristalicama, koji su ga optužili za plagijatorstvo. Lajbnic se od tih napada manje-više uspešno branio, a u jeku polemike je umro.

Danas je u nauci prihvaćeno mišljenje, a to su pokazale i naknadne analize, da su ta dva velika naučnika stigla na isti cilj potpuno drugačijim putevima.

Značajan je i Lajbnicov doprinos fizici, medicini, biologiji, geologiji, čak i psihologiji, a pisao je i o politici, pravu, etici, teologiji, filologiji i istoriji.

Smatra se poslednjim čovekom enciklopedijskog znanja zapadne civilizacije. 

Pripremila: Vladana Rašić

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво