„Iks označava mesto“

Povodom obeležavanja 27. rođendana, Muzej nauke i tehnike u Beogradu, organizuje manifestaciju „Iks označava mesto“ koja traje do 27.oktobra. Predstavljaju se tri programa: izložbe „Tama“, „Svetlo“ i Festival S.U.T.R.A.

Muzej nauke i tehnike u Beogradu, organizuje manifestaciju „Iks označava mesto" koja traje do 27.oktobra. Predstavljaju se tri programa: izložbe „Tama", „Svetlo" i Festival S.U.T.R.A. 

Izložba „Tama"

Izložba pokreće niz pitanja koja se tiču apsolutnog poverenja u nauku i u muzeološku praksu, artefakte, kao i u tekstualne legende.

Izložene fotografije i lični predmeti izmišljenih aktera zaokružuju sociološku sliku izložbe. Izložba „Tama" u sebi sadrži i pitanje i odgovor.

Tama je negacija pojavnog oblika materijalnog sveta i uvodi nas u sferu svega mogućeg. U zavisnosti od mašte pojedinca, nemogući događaji postaju mogući. Zato izložbu prati moto: "Mrak je božanskog porekla, on je otac Hipnosa i Oneirosa..."

Autor izložbe je Predrag Caranović skulptor, dizajner, redizajner i istoričar umetnosti.

Izložba „Svetlost"

Izložbom je predstavljena istorija naučnih razmatranja, kao i naučnici koji su istraživali svetlost te dokazivali njeno postojanje, prirodu, primenu i značaj u prostoru i vremenu.

Dajući kritički prikaz istraživanja svetlosti istaknute su mnoge naučne ideje teorije i oblasti. Izložbom se razotkriva i približava fenomen svetlosti, nekada kao prirodne pojave a nekada kao proizvoda ljudskog uma, te matematičke discipline i mogućnosti primene matematike u fizici i astronomiji.

Posetioci mogu da vide 30 eksponata iz Fonda Muzeja nauke i tehnike kojima se mere, ispituju ili primenjuju određena svojstva svetlosti, a korišćeni su od naučnih istraživanja do svakodnevnog života. Autor izložbe je Natalija Jelenković, magistar matematike. Autor kataloškog dela je Dušan Petrović, viši kustos Muzeja nauke i tehnike u Beogradu.

Festival S.U.T.R.A.

Festival S.U.T.R.A. (Spoj Umetnosti, Tehnologije, Raznovrsnog i Autentičnog) predstavlja umetnike, institucije, koncepte i projekte, koji istražuju vezu umetnosti, nauke i tehnologije kroz izložbu, razgovore, prezentacije i interaktivne radionice.

Festival S.U.T.R.A. je inicijativa Muzeja nauke i tehnike za ponovno pokretanje festivala umetnosti i nauke u Beogradu. Festival istražuje graničenja, spajanja, prožimanja i sažimanja tehnologije i umetnosti, animirajući društvo u cilju razvoja nauke i umetnosti, ukazujući na to da su nauka i umetnost nezaobilazni deo svakodnevice.

Autor izložbe je Ivana Stanić kustosa Muzeja nauke i tehnike u Beogradu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи