Pssst! Molimo za finu tišinu

Bez obzira na to što je savremeno doba donelo mnogo olakšica i pogodnosti za lakši i komforniji život, neminovno je ugrozilo i ono bez čega se ne može, a taj spisak je podugačak. Na listi "ugroženih", pored prirodnih izvora vode, nafte, minerala, biljnih i životinjskih vrsta, obeshrabruje saznanje da je sve teže "sačuvati" - tišinu.

Dovoljno je da preispitamo okolnosti u kojima živimo i prostore u kojima se svakodnevno krećemo. Za početak - naš dom!

Čak i kada isključimo sve aparate, televizor, telefon, muziku, čuje se neprijatno brundanje frižidera, zujanje kućnih aparata, neumoljivih klima uređaja, što naših što komšijskih. A tek nemilosdrna ulična "svirka", "simfonijski orkestar" sa obližnjeg gradilišta, renoviranje u stanu pored, rapsodija kakofonije i čudnih, iritirajućih zvučnih talasa...

Koliko je značajna tišina?

Ne samo što ima blagotvorno dejstvo na naš nervni sistem, tišina je i lekovita a predstavlja i jedinstveni imaginarni prostor za razmišljanje. 

Studija iz 2013. godine o uticaju različitih nivoa buke na miševe, pokazala je da su samo dva sata tišine na dan pomogla da se formira novi sloj ćelija na hipokampusu (delu mozga koji je odgovoran za učenje, pamćenje i emocije) testiranih životinjica.

Poznato je da naš mozak radi čak i onda kada se telo odmara. U tom periodu, mozak obrađuje i skladišti informacije i događaje koji su se odigradi tokom dana. Kada proces ide dobro, bez ometanja zvučnim talasima ili drugim efektima, tada mozak uključuje i režim koji integriše emocije i sećanja, izaziva maštu, proširuje i otvara naše nove mogućnosti.

Posledica mira i tišine jeste nadahnuće kreativnosti, ali i otvorenosti ka širenju horizonata.

Manje stresa i tenzija

Kada smo stalno ili često izloženi buci naš mozak je ugrožen i telo proizvodi više hormona stresa dok tišina ima potpuno suprotan efekat. Odsustvo buke smanjuje tenziju u mozgu i telu.

Istraživači, koji su se bavili tom temom, pratili su kod ispitanika promene u krvnom pritisku i cirkulaciji tokom tišine i u periodima izloženosti prijatnoj muzici.

Tišina je pobedila! Dva minuta provedena u tišini efikasnija su za relaksaciju čoveka neko isto vreme provedeno uz odabranu, umirijuću muziku.

Obnavljanje mentalnih resursa

Kada učimo i dok radimo trebalo bi da budemo u tišini jer bilo kakava buka ometa naše misaone procese i deluje destruktivno. To veoma često može da bude razlog za nedostatak motivacije, pad koncentracije a samim tim i povećanje broja grešaka.

Mnogobrojne studije su pokazale da deca koja žive u blizini većih saobraćajnica, kraj gradilišta, fabrika ili u sredinama gde je povećan nivo buke, imaju lošije ocene u školi, često ne postižu dobre rezultate i neminovno imaju problem i sa koncentracijom.

Dakle, nauka savetuje da priuštite sebi finu tišinu! Tišina može da se "sluša", u prirodi je najdelotvornija a ako su uslovi za život previše bučni, koristite slušalice, tampone za uši ili stari, dobri provereni recept, jastuk preko glave!

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво