Vek avangarde - Dada, buntovni stogodišnjak

Tokom Prvog svetskog rata, Švajcarska je postala utočište za mnoge umetnike i slobodnoumne ljude koji su se protivili ratnim razaranjima. Kao odgovor na ratnu destrukciju, u specifičnom duhovnom okruženju, susret različitih umetničkih senzibiliteta, iznedrio je dadaizam - umetnički pravac koji je i sam bio destruktivan jer je rušio sve vrednosti tradicionalne umetnosti.

Dadaizam je nastao kao bunt, kao odgovor na besmisao razarajućeg rata koji je harao Evropom od 1914. godine.

Hugo Bal, pisac nemačkog porekla, koji se sklonio od rata u Švajcarsku, u Cirihu 1916. osniva kabare "Volter". Na sceni kabarea stvoren je poseban umetnički ambijent gde su se smenjivali spektakli, recitovanje poezije, koncerti... Njegova posebnost bila je u antiumetnosti, negaciji svega do tada poznatog u umetničkom izražavanju.

Nastao na maloj sceni kabarea, dadaizam će se nezadrživo širiti po glavnim umetničkim centrima tog doba. Osim Ciriha, glavni centri njegovog delovanja bili su Njujork, Berlin, Keln, Hanover i Pariz. Izazvaće pravi prevrat u istoriji umetnosti i snažno uticati na umetnost dvadesetog veka.

Sam naziv "dada" nema nikakvo posebno značenje. Neki smatraju da predstavlja onomatopeju dečijeg tepanja, da je nastala od francuske reči "dada" što u prevodu znači drveni konjić.

Družinu dadaista koja je uobličila dadaistički koncept i pretvorila ga u internacionalni bunt, pored Huga Bala čine još i Rihard Hilsenbek, Tristan Cara, Marsel Žanko, Hans Arp i Emi Henings.

Destrukcija tradicionalnih vrednosti

Pokret dadaizma se pre svega vezuje za ime Tristana Care, rumunskog Jevrejina, tada studenta filozofije, kasnije poznatog pesnika i esejiste. On je napisao prvu dadaističku knjigu i zajedno sa drugim pripadnicima Dade, pokreće reviju Dada koja je izlazila do 1920.godine.

Cara objavljuje 1918. "Manifest dada" i tako ideje antiumetnosti širi van granica Švajcarske.

Dadaizam zagovara destrukciju tradicionalnih vrednosti, ironiju, paradoks, grotesku i računa na šok publike. Cilj dadaista je da svakodnevne predmete predstave na jedan potpuno novi i zapanjujući način, menjajući njihovu prvobitnu upotrebnu funkciju i smisao postojanja, na način koji publiku ne ostavlja ravnodušnom.

Dadaisti stvaraju dela koja izražavaju besmisao, nelogičnost i time provociraju posmatrača. Rečnik koji se koristi sastoji se od slučajno sakupljenih reči, ironije, igre.

Vrednost dadaističkih dela je pre svega u provociranju javnosti. U likovnoj umetnosti, dadaisti koriste nova eksperimentalna rešenja koja često predstavljaju spoj više različitih tehnika.

U radu koriste kolaž, fotomontažu, razne fotografske tehnike, asamblaž (vajarski kolaž)...

U knjiženosti, dadaisti potenciraju satiru, ironiju, fonetsku i tipografsku poeziju, simultano čitanje stihova, apsurdistička dramska ostvarenja.

Dadaisti se nisu mogli zadovoljiti statičnim oblicima i metodama iskazivanja. Postoji stalna potreba za brzinom promena i dinamizmom zbivanja.

Hans Rihter, jedan od utemeljivača i hroničara dadaizma, značajan je autor dadaističkih filmova. On prihvata brzinu kao zakon modernog doba.

Dadaizam kao avangardni pokret dao je priliku mladim ljudima da kritikuju postojeći poredak, iskažu revolt i bunt. Ideje koje su zastupali veoma često su ih vodile i ka politici. Tako su mnogi od njih bili pristalice levičarskih komunističkih stavova.

Dadaizam se smatra pokretom destrukcije i rekonstrukcije postojećih estetskih normi.

Zvanično se gasi 1922. godine ali se njegov uticaj oseća i danas kroz razne avangardne pravce.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво