Tri naučnika dele Nobelovu nagradu za fiziku

Dejvid Toules, Dankan Holdejn i Majkl Kostelric baveći se radovima na egzotičnim stanjima materije otvorili su nove mogućnosti za razvoj kvantnih kompjuterskih i drugih revolucionarnih tehnologija

Kako navode svi svetski mediji, pomenutom triju pripala je novčana nagrada od 8 miliona švedskih kruna u domenu Nobelove nagrade za fiziku za 2016 godinu.
Istraživači su zaslužni za teorijske radove na „topološkim prelazima i topološkim fazama materije".

Egzotična stanja materije se odnose na neočekivana električna svojsta proistekla iz superkonduktivnosti jednog principa kvantne mehanike otkrivenog još početkom prošlog veka, po kome kada se materija hladi ispod određene temperature omogućava elektronima da prolaze kroz materiju ogromnom brzinom bez otpora.

Naučnici su koristili apstraktne matematičke formule poznate kao topologije da bi prevazišli konvencionalan način razmišljanja i i objasnili neočekivane promene u ponašanju i stanju materije."Ponašanje materije oko nas je izuzetno složeno. Zadatak fizike je da identifikuje jednostavne principe za razumevanje materijalnog sveta predviđajući nove fenomene" istakao je Dejvid Toules „To predstavlja veliki izazov jer svaka supstanca sadrži bilione i trilione atoma koji su u međusobnoj interakciji".

Profesor Kris Filips sa Imperijal koledža u Londonu izjavio je za Gradijan da je ovogodišnja nagrada otišla u prave ruke. „Nagrada se po pravilu dodeljuje istraživačima koji su do određenih otkrića došli pre mnogo godina i koja su tokom vremena bila prihvaćena i primenjivana. Reč je o dostignućima koja su ostvarila veliki uticaj na nauku".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво