700 godina od rođenja Karla IV

Svaki stranac u Češkoj, a posebno u Pragu, na svakom koraku će zapaziti nešto što ga podseća na Karla IV – Karlov most, Karlov trg, Karlovu ulicu, Karlov Univerzitet... i sigurno će se zapitati: Ko je bio taj Karlo koji je svuda ostavio svoje tragove?

Sin kralja Češke i grofa Luksemburga, Jovana Luksemburškog i Eliške Premislovne, rodio se u Pragu davne 1316. godine a obrazovao u Parizu gde je stekao široko obrazovanje. Znao je nemački, francuski, latinski i italijanski.

Osim što je bio češki kralj od 1346. godine, Karlo IV izabran je i za vladara Svetog Rimskog Carstva, koje se prostiralo od Baltika do Sredozemlja. Za prestolnicu čitavog tog carstva Karlo IV odabrao je Prag. Taj grad postao je jedan od najvažnijih kulturnih i intelektualnih središta u srednjevekovnoj Evropi.

U samoj Češkoj, Karlo IV je podsticao razvoj poljoprivrede dopremanjem novih sorti voća iz Lorene i Burgundije, gradio je nove ribnjake i nadgledao razvoj šuma. Lično je vodio pohode protiv pljačkaških grupa u kraljevstvu a nadgledao je i razvoj trgovine. Tokom cele vladavine posvećivao je pažnju uspostavljanju reda i mira, napretku ekonomije kraljevstva kao i uspostavljanju jednog sređenijeg i nepristrasnijeg sudstva. Pokušao je da donese zakonik sa ciljem da ojača kraljevsku vlast, reformiše krivično pravo, okonča privatne ratove kao i zloupotrebe na lokalnim sudovima ali je plemstvo odbilo taj zakonik na skupštini staleža 1355. godine. Karlo je kasnije administrativnim merama uveo u praksu neke od reformi iz tog zakonika.

Najviše pažnje posvetio je ekonomskom i intelektualnom razvoju zemalja Češke krune. Osnovao je 1348. godine Karlov Univerzitet u Pragu. Bio je to prvi Univerzitet u carstvu, a osnovan je po uzoru na pariski. Posle toga, u roku od dve decenije, osnivaju se i Univerziteti u Krakovu, Pečuhu i Beču.

Bio je ponosan Pragom, pa nije ni čudo što su u to doba cvetali umetnost i arhitektura Praga, najviše zahvaljujući carevoj riznici. Od poznatih znamenitost završio je: Karlov most, Hradčane, katedralu Sv. Vita, dvorac Karlštejn.

Karlo IV poznat je i po tome što je 1356. godine izdao Zlatnu bulu koja je propisivala proceduru izbora kralja. Pošto su manje važni kneževi izostavljeni iz procesa izbora kralja, smanjuje se i njihova vernost carstvu. Velika zasluga Karla IV je razdoblje mira, kojim obezbeđuje napredak, dok u Evropi traje dugi Stogodišnji rat. 1378. godine umro je u Pragu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво