Upoznajte svog farmaceuta

Da li ste znali da je farmaceut najdostupniji zdravstveni radnik kod koga se ne zakazuje i koji vam je uvek dostupan? Često zaboravljamo da je farmaceut obrazovan u visokoškolskim ustanovama na integrisanim studijama isto kao lekari i stomatolozi čije usluge visoko vrednujemo. Farmaceuti su deo sistema bez koga je nemoguće pružanje usluga zdravstvene zaštite i zato je neophodno njihovo neprestano usavršavanje. Dobra prilika za to je učešće na projektima EU.

Упознајте свог фармацеута Упознајте свог фармацеута
"Dobar dan, izvolite."
Sa osmehom vas dočekuje farmaceut u apoteci. Svakog trenutka možete dobiti savet o rešavanju zdravstvenih problema, o upotrebi lekova, o preventivi, o svemu što je u vezi sa zdravljem, negom i zdravim stilovima života.

Da li ste znali da je farmaceut najdostupniji zdravstveni radnik? Od svih zdravstvenih radnika najčešće posećujete, razgovarate i dobijate niz korisnih saveta upravo od farmaceuta, a odlazak u apoteku se ne zakazuje.
.
Farmaceuti su deo zdravstvenog sistema i osnovni resurs bez koga je nemoguće pružanje usluga zdravstvene zaštite. U visokoškolskim ustanovama obrazuju se na integrisanim studijama isto kao lekari i stomatolozi.

Farmaceuti prate i podstiču razvoj nauke. Posvećeni su zdravstvenim potrebama društva i usmereni su ka pacijentu. Sve to postižu stalnim učenjem i unapređenjem svojih sposobnosti.

Obrazovanje zdravstvenih radnika potrebno je stalno unapređivati, a najveći efekti postižu se udruživanjem znanja i razmenom dobrih praksi, kao i izgradnjom kapaciteta u visokom obrazovanju.

I upravo je to suština trogodišnjeg projekta „Jačanje okvira za kliničku praksu u zdravstvu u Srbiji" koji finansira Evropska komisija, a čiji je nosilac Univerzitet u Beogradu. Koordinator projekta je prof. dr Ljiljana Tasić sa Farmaceutskog fakulteta u Beogradu.

Projekat je okupio Univerzitete u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu kao i Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut" (Srbija), Triniti Koledž iz Dablina (Irska), Medicinski univerzitet u Sofiji (Bugarska), Univerzitet Lisabon (Portugalija) i Univerzitet Pečuj (Mađarska).

Projekat je počeo prošle jeseni u Beogradu, nastavljen je sastancima u Kragujevcu i Sofiji, a 18. novembra zakazana je radionica sa temom „Aktuelna praksa i izazovi u interprofesionalnom obrazovanju zdravstvenih radnika" na Univerzitetu u Novom Sadu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво