недеља, 18.09.2016, 09:27 -> 10:18
Извор: Eurovision
Аутор: Бојан Главонић
Švajcarska studija o medu
Istraživači tima Centra za istraživanja u poljoprivredi Švajcarske i Instituta za zdravlje pčela Univerziteta u Bernu, mogli su da prouče kako se stvara med. Za vreme zrenja meda u saćima, rentgenski zraci su otkrili šare različite svetline.
Zahvaljujući rentgenskim snimcima pćelinjeg saća, istraživači tima Centra za istraživanja u poljoprivredi Švajcarske i Instituta za zdravlje pčela Univerziteta u Bernu, mogli su da prouče kako se stvara med.
Tim je koristio kompjutersku tomografiju kako bi merio koncentraciju šećera u ćelijama od voska, a da pri tome nije remetio osetljivi život u koloniji.
Otkrili su da pčele koriste nekoliko tehnika da bi dobile zreo med.
Pčele koriste nektar sa cveća i šećer koji on sadrži u velikim količinama kako bi proizvele med. Rezerve meda u saću omogućavaju koloniji da preživi zimu, vreme kada hrana sa livada nije dostupna.
Taj bogati izvor šećera takođe cene i ljudi. Uzimaju ga od pčela za sopstvenu upotrebu.
Uprkos značaju koji med ima za pčelinja i ljudska društva, malo toga se zna o samom procesu stvaranja meda.
Nova otkrića dala najdetaljniji uvid u proces zrenja meda
Za vreme zrenja meda u saćima, rentgenski zraci su otkrili šare različite svetline koji reflektuju koncentraciju šećera.
Šare pokazuju da pčele radilice koriste različite obrasce ponašanja u proizvodnji meda. Ili oblažu zidove tankim slojevima koncentrovanog nektara i formiraju prstenove ili ga gomilaju u ćeliji nasumice stvarajući grumenje.
Tokom vremena, te naslage rastu, prstenovi se gube i spajaju u nehomogenu masu zrelog meda.
Iznenađuje to da zreo med tako postaje masa nehomogene koncentracije šećera. Neke od ćelija imaju homogene visoke koncentracije šećera i te koncentracije prevazilaze prosečne koncentracije za med.
„Nova otkrića su neočekivana, i zajedno sa našim prethodnim znanjima daju nam jasniju sliku o tome kako se med formira", kaže Peter Nojman sa Instituta za zdravlje pčela.
Nova otkrića dala do sada su najdetaljniji uvid u proces zrenja meda. Nova znanja o stvaranju meda su od velike važnosti za pčelare, jer mogu da doprinesu boljem upravljanju kolonijama i doprinesu povećanju količine i boljem kvalitetu meda koji se proizvede.
Dalje, praćenjem puteva nektara koji pčele donesu u košnicu, studije doprinose boljem razumevanju zagađenja košnice raznim patogenima i pesticidima. To su dva najvažnija polja proučavanja kada se radi o zdravlju pčela.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 6
Пошаљи коментар