Džon Stajnbek - šezdeset grafitnih olovaka dnevno

Godine 1935. pojavljuje se roman „Kvart Tortilja“ koji donosi uspeh tada 33-godišnjem Džonu Stajnbeku. Knjiga je bila samo uvod u nastanak književnih dela koja su postala deo američkog književnog kanona, a iza Stajnbekovog stvaralaštva stoje, čitaocima manje poznati, detalji i anegdote.

Džon Stajnbek rođen je u kalifornijskom gradu Salinasu, 27. februara 1902. godine. Jedan je od najpoznatijih i najznačajnijih američkih pisaca.

Posle romana „Kvart Tortilja" usledio je niz čuvenih dela: „O miševima i ljudima", „Istočno od raja", „Zima našeg nezadovoljstva", „Plodovi gneva"...

Napisao je više od dvadeset knjiga - romana, novela, zbirki kratkih priča.

Za „Plodove gneva" dobija Pulicerovu nagradu 1940. godine, a 1962. i Nobelovu nagradu za književnost. Umire u Njujorku, 20. decembra 1968. godine.

Još sa četrnaest godina, Stajnbek je rešio da postane pisac. Pokušavajući da piše pesme i kratke priče, sklanjao se od svojih sestara i zaključavao u sobu.

Vrlo rano je shvatio značaj i vrednost zemlje, što se ogleda u njegovom ukupnom kasnijem stvaralaštvu. Godine 1919. upisuje se na Univerzitet Stenford, uglavnom da bi zadovoljio želju roditelja, više puta napušta školovanje, da bi konačno odustao 1925. ne uspevši da dobije diplomu.

„O miševima i ljudima" pojavljuje se 1937. godine. Zanimljivo je da je prvi nacrt dela pojeo piščev pas Maks. U tom kratkom romanu, na osnovu vlastitog iskustva traganja za poslom tokom Velike depresije u Americi, Stajnbek piše o dvojici nezaposlenih nadničara koji putuju u potrazi za poslom.

Naslov je preuzet iz pesme „Mišu" Roberta Bernsa, prema kojoj „najbolje isplanirane šeme miševa i ljudi - često krenu naopako." Zanimljivo je da je, iako je deo obavezne školske lektire u Americi, knjiga „O miševima i ljudima" često kritikovana zbog vulgarnosti i uvredljivosti, i nalazi se na listi najosporavanijih knjiga 21. veka Američke bibliotekarske asocijacije.

"Besno suvo grožđe" 

Osamdesetih godina prošlog veka, pojavila se vest da su „Plodovi gneva" prevedeni na japanski jezik kao „Besno suvo grožđe". Ispostavilo se da je u pitanju glasina, a ona je posvedočila o tome koliko čitaoci vole priče o jezičkim začkoljicama i nesporazumima koji mogu nastati tokom prevoda.

Još jedna zanimljivost u vezi je sa knjigom „Istočno od raja". Postoji podatak da je pisac iskoristio čak trista olovaka da bi završio rukopis.

Bio je poznat po tome da je koristio dnevno i po 60 grafitnih olovaka, i najradije se služio njima, pre nego mastilom ili pisaćom mašinom.

Neobično je da je u eri Velike depresije, Stajnbek počeo da piše knjigu o kralju Arturu. Kao izvor poslužilo je delo Tomasa Malorija iz 15. veka, „Arturova smrt", a Stajnbekov rukopis „Dela kralja Artura i njegovih plemenitih vitezova" započet je 1956. i nije dovršen. Knjiga je objavljena tek 1976. godine.

Džon Stajnbek napisao je jedno od najlepših ljubavnih pisama u američkoj književnosti. Godine 1958, odgovarajući svom najstarijem sinu Tomu na pismo o beznadežnoj Tomovoj ljubavi prema devojci Suzan, uz snažnu podršku i očinske savete, pisac iznosi mnoge mudrosti, među kojima je i to da je "biti zaljubljen - najbolja stvar koja čoveku može da se desi".

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво