NASA objavila nove snimke sa Marsa

Slojevita geološka prošlost Marsa otkrivena je do najsitnijih detalja na novim fotografijama u boji koje je poslalo Nasino lunarno vozilo „Radpoznalost“ (Curiosity). Vozilo trenutno istražuje „Mjurej nasipe“, oblast donjeg dela planine Šarp. Nove slike skoro da su konkurenicja fotografijama nacionalnih parkova u SAD

Lunarno vozilo je napravilo slike 8. septembra. Tim koji upravlja vozilom planira da napravi nekoliko velikih mozaika u boji od većeg broja slika dobijenih sa ove lokacije.

Nasipi i mase tla koje se uzdižu iznad površine u ovoj oblasti su erodirani ostaci prastarog peščara koji su stvoreni od peska koje je naneo vetar pošto je formiran niži deo planine Šarp.

„Proučavanje ovih nanose nam ovogućava da bolje razumemo ove stare dine koje su se formirale, potom bile zakopane, površinska voda ih je hemijski izmenila, onda su ponovo izbile na površinu da bi erozija stvorila predeo koji nam je sada pred očima", kaže Ašvin Vasavada, iz Nasine laboratorije za raketni pogon u Pasadeni.

Nove fotografije su napravljene sa mesta na kom je vozilo „Radoznalost" poslednji put stalo na Mjurej nasipima, po kojima se kreće već preko mesec dana. Ove nedelje, vozilo je prešlo tri nasipa prema jugu, krečući se prema poslednjem nasipu na svom putu. Na toj lokaciji, vozilo će početi svoje poslednje planirano bušenje tla. Pošto ovo bušenje bude završeno, „Radoznalost" će nastaviti dalje na jug, i uz padine planine Šarp, ostavljajući iza sebe ove spekatakularne formacije.

Lunarno vozilo „Radoznalost" sletelo je blizu planine Šarp 2012. godine. Do podnožja planine je stiglo 2014, pošto je na susednim ravnicama uspešno pronašlo dokaze da su prastara jezera na Marsu pružala uslove koji su mogli da pogoduju mikroorganizmima. Da je na Marsu bilo života, to bi bilo moguće ovde. Slojevi stena koji formiraju osnovu planine Šarp su sedimenti koji su se stvarali na dnu starih jezera pre više milijardi godina.

Na planini Šarp, „Radoznalost" istražuje kako i kada su uslovi koji su vladali veoma davno a koji su poznati zahvaljujući ranijim nalazima ove misije, evoluirali u uslove koji su mnogo suvlji i manje prijemčivi za život. 

 

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара