Kako se usavršavala vojna tehnologija: kineski bacač plamena

Do pronalaska baruta, vojna tehnologija i veština ratovanja oslanjala se ljudsku snagu, veštinu i visprenost. S odgovarajućom barutnom smesom, koju su Kinezi pronašli 1000. godine nove ere, vojni inženjeri izumeli su iskričav fitilj koji će dovesti do pojave novog i zastrašujućeg oružja – bacača plamena.

Kad je prvi put upotrebljen u zapadnoj kulturi, u Prvom svetskom ratu, bacač plamena predstavljao je ogromno iznenađenje za Saveznike. Bili su užasnuti ovom novinom u arsenalu oružja, ali da su znali da su bacači plamena u Kini korišćeni skoro hiljadu godina pre toga, možda bi predupredili neprijatno iznenađenje.

Doduše, i „grčka vatra" je korišćena nekoliko stotina godina pre navedenih hiljadu, ali Kinezi su doneli napredak u toj oblasti - uspeli su da stvore neprekidan mlaz zapaljive tečnosti.

Mlaz benzina, za koji su takođe već znali, na izlazu iz cevi paljen je sporogorećom šibicom koja je sadržala barut. To nije bio samo prvi bacač plamena s neprekidnim dejstvom, već i prva poznata upotreba baruta u vojnoj tehnologiji.

A koja je pozicija bila taktički najbolja za postavljanje bacača plamena?

Kinezi su ih upotrebljavali na najrazličitije načine. Koristili su ih na brodovima, na bedemima za odbranu tvrđava, a za trupe u prvim linijama bili su neka vrsta prvog udarnog talasa.

Na osnovu iskustava iz HH veka, znamo da je bacač plamena jedno od najstrašnijih oružja s kojim se neko može suočiti. Postoji velik rizik da budete spaljeni ako se nađete ispred njega. Međutim, to oružje bilo je prilično kratkog dometa i njegov efekat je, pre svega, bio psihološki. Ako bi bacač plamena, kakav smo opisali, čuvao gradske zidine, trebalo bi biti ludački hrabar pa jurišati na njih.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи