Pelion - dom kentaura

Pelion (ili Pilion) je poluostrvo-planina u jugoistočnom delu Tesalije, u samom središtu Grčke. Poluostrvo ima oblik kuke: sa istočne strane zapljuskuje ga Egejsko more, a sa zapadne zaliv Pagasitikos. Pilion u grčkoj mitologiji zauzima važno mesto, jer se smatra domom kentaura, mitoloških bića - po predanju, pola konja, pola ljudi, kao i mitskog kralja Peleja, Ahilovog oca, po kome je planina i dobila ime.

Turisti iz Srbije polako otkrivaju živopisni Pelion kao zanimljivu destinaciju, zbog prijatne mešavine planinsko-morske klime, starih gradića sa kamenim kućama, crkvicama i strmim uličicama, ali i neobičnih predanja iz starogrčke mitologije u kojoj ova planina zauzima posebno mesto.

Pelion je dom kentaura, surovih, kosmatih bića, raskalašnih i prekih. Kentauri su deca Iksionovog sina Kentaura i magnezijskih kobila, koja su gornji deo nasledila od oca, a donji od majki. Postoje i druga predanja o njihovom poreklu, među kojima jedno govori da su ponikli iz semena koje je Zevs prosuo na zemlju progoneći Afroditu.

Budući preke naravi, kentaur Eurition izazvao je u pijanstvu sukob sa Lapitima, kao gost u domu jednog od njih. Pričalo se da su pijani kentauri na svadbi domaćina otimali lapitske žene i dečake, a u žestokoj borbi - doživeli su poraz i bili primorani da napuste Tesaliju. Kentauri su se sukobljavali i sa Heraklom, Pelejem i Atalantom. Bore se kamenjem i stablima drveća i surovi su ratnici.

Za razliku od njih, u mitologiji poznati kentaur Hiron - ljubazan je, dobar, inteligentan i obrazovan. Ovaj mudri sin Krona i Okeanide Filire, živeo je u pećini na Pelionu. Podučavao je mnoge grčke bogove i junake, i pomagao im da otkriju svoju najsnažniju i najbolju stranu ličnosti.

Bio je stručnjak za umetnost, medicinu i lov, a u mitovima se pominju i njegove zadivljujuće proročke sposobnosti. Najmudriji i najplemenitiji među kentaurima, bio je i blag i pobožan. Brinuo je o kralju Peleju, njegovom sinu Ahilu, Jasonu, Patroklu, besmrtnicima Apolonu, Dionisu i mnogim drugima.

Smrtnike je učio kako se lovi, jaše, svira i leči. Prihvatio je i tek rođenog Herakla, vaspitao ga i podigao. Međutim, kada je Herakle odrastao, goneći divlje kentaure - junak je slučajno ranio svog staratelja otrovnom strelom. Hiron se povukao u pećinu i zamolio Zevsa da liši života njega umesto Prometeja, što je vrhovni bog uslišio, pa je ovaj mudri, plemeniti kentaur postao spasilac najvećeg dobrotvora ljudskog roda.

Na spomenicima, Hiron je predstavljen poput ostalih kentaura, ali sa plemenitijim izrazom lica. Često je prikazivan i kao Ahilov učitelj i staratelj.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво