Svetska elita na Jukomatu

I ove godine po osamnaesti put, od 5- 10. septembra okupiće se u Herceg-Novom svetska elita naučnika koji rade u oblasti novih materijala i nanotehnologija

U periodu od 5-10. septembra ove godine Herceg Novi će biti domaćin Osamnaeste godišnje konferencije Društva za istraživanje materijala Srbije YUKOMAT 2016, čiji je organizator Društvo za istraživanje materijala Srbije, a pod visokim pokroviteljstvom američkog i evropskog Društva za istraživanje materijala i Federacije evropskih društava za materijale.

Kao i proteklih dvadeset i jednu godinu,od 1995 kada je pokrenuta ova Konferencija, i na ovoj će biti zastupljeni predstavnici vodećih univerziteta i laboratorija, kao što su Stenford, Berkli, Kolumbia,Kembridž, Oksford, Sorbona, Lozana, Kejo, Vanderbilt, Erlangen, Drezden, Toronto, Barcelona, Madrid,Tokio, Singapur, Tajpeh, Seul, Moskva, Varšava, Prag, Geteborg, Beč, Argon, Jilih, Černogalovka, itd.

Novi materijali koji su poslednjih godina u neraskidivoj vezi sa nanotehnologijama, predstavljaju okosnicu tehnološkog razvoja. Ekonomski prosperitet, kvalitet života i zdravo okruženje u tesnoj su vezi sa poboljšanjem postojećih i razvojem novih materijala i procesnih tehnologija koje doprinose brojnim nacionalnim prioritetima: zaštiti zdravlja, kvalitetu životne sredine, uštedi energije, informacijama i komunikacijama, infrastrukturi, transportu i uopšte održivom razvoju.

Programom ovogodišnje Konferencije predviđeno je pet plenarnih sednica i sest simpozijuma (tri sednice usmenih predavanja i tri posterske sednice) posvećenih novim metodama sinteze i procesiranja materijala, novim materijalima za primenu u visokim tehnologijama, nanostrukturnim materijalima, eko-materijalima i tehnologijama, i biomaterijalima (www.mrs-serbia.org.rs).

Na Svečanom otvaranju, koje će biti održano prvog dana konferencije 5 septembra, učesnike će najpre pozdraviti predsednik Društva za istraživanje materijala Srbije, koji će oceniti šta je to urađeno u prethodnom periodu, šta nas očekuje na ovogodišnjoj Konferenciji i šta su nam prioritetni zadaci za naredni period.

YUKOMAT je dosada prešao dugačak put od čisto nacionalne do potpuno internacionalne konferencije i postao pozornica koja okuplja naučnike sa „Zapada" i „Istoka", iz razvijenih i nerazvijenih, iz bogatih i siromašnih zemalja, i jedno je od retkih mesta gde je direktna komunikacija učesnika i razmena mišljenja u kreativnom ambijentu, osnovno obeležje rada konferencije.

Nakon toga će ovogodišnji dobitnik nagrade Društva za istraživanje materijala za trajan i izvanredan doprinos nauci i inženjerstvu materijala Prof. dr Gordana Vunjak-Novaković sa Kolumbija Univerziteta iz Njujorka, za vrhunska naučna i tehnoloska ostvarenja u oblasti inženjerstva tkiva i regenerativne medicine, saopštiti neke od svojih najznačajnijih ostvarenja iz ove oblasti.

Kao i na svim prethodnim Konferencijama, tako je i na ovoj pazljivo vršen izbor predavača po pozivu i to među najuglednijim svetskim ekspertima, sa najpoznatijih svetskih univerziteta. Retko se i u svetu nalaze konferencije na kojima se za tako kratko vreme na jednom mesto mogu čuti takve novine, pa je stvar prestiža na njima govoriti.

Od 37 predavanja po pozivu koja će razmatrati najaktuelnija pitanja iz oblasti nauke i inženjerstva materijala i nanotehnologija teško se je odlučiti šta posebno istaći jer je svako od njih na svoj način jedinstveno.

Jedna svakako značajna novina je Mini Simpozijum predstavljanja Korejskih ostvarenja u oblasti nauke, tehnologije i inovacija hibridnih materijala koji imaju siroku primenu u oblasti elektronike, energetike i novih izvora energije, kao i mehanickom i biomedicinskom inženjersvu.

U želji da podstakne afirmaciju kvalitetnih mlađih naučnih radnika, po pravilu do 35 godina, Društvo za istraživanje materijala Srbije već godinama značajnu pažnju posvećuje mladim istraživačima nagrađujući najbolje iz kategorija doktorata odbranjenih između dve Konferencije, najbolje usmeno izlaganje i poster prezentaciju. I na ovoj konferenciji dodeliće se nagrade koje omogućavaju dobitnicima učešće na velikoj EUROMAT Junior Konferenciji 2018. godine u Budimpešti.

S obzirom na veliki broj podnetih radova od strane eminentnih inostranih i domaćih autora, raznolikost tema koje u širokom planu pokrivaju najaktuelnije oblasti novih materijala i nanotehnologija kao i niza pratećih manifestacija, JUKOMAT 2016 će se zasigurno i ovog puta potvrditi kao jedna od značajnijih Konferencija iz ove oblasti na kojoj istaknuti naučnici iz celog sveta rado dolaze i vraćaju joj se. 

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво