Lečenje iz riznica prirode: pravilno branje lekovitog bilja

Bilje se za lečenje koristilo od davnina i uprkos razvoju hemije i obilju do sada stvorenih sintetičkih lekova nikada nije napušteno. Štaviše, lekovito bilje je i samo dragocena sirovina za dobijanje novih, delotvornijih sintetičkih lekova. Upotrebljavali su ga Sumeri, Vavilonci Asirci, Egipćani, Stari Grci, Rimljani, ali i svi ostali narodi u Starom veku. Čak i danas u kineskoj narodnoj medicini, osim akupunkture, lečenje biljem ima izuzetno važnu ulogu.

Лечење из ризница природе: правилно брање лековитог биља Лечење из ризница природе: правилно брање лековитог биља
Količina hemijski aktivnih supstanci u biljci zavisi od uslova u kojima je uzgajana: od nadmorske visine, temperature, vlažnosti, od perioda branja, načina branja, sušenja i čuvanja. U različitim periodima vegetacije različita je količina pojedinih hemijskih sastojaka.

"Najbolje lekovito bilje se nalazi na višoj nadmorskoj visini, jer sadrži veliki procenat eteričnog ulja i aktivnih supstanci i to bilje je vrlo lekovito i pogodno za branje", kaže Slavica Radulović.

Biljke se beru po lepom i suvom vremenu. Pod kišom i dok je rosa, dok je vlažno, bilje se ne bere. Sparušeno bilje i ono koje ima bilo kakve promene na sebi ne bi trebalo brati jer može da upropasti i one ubrane zdrave delove biljke. Najlepše primerke na terenu trebalo bi ostaviti za razmnožavanje. Lekovito bilje se ne bere kraj puteva, gradova, naseljenih mesta, ili bilo kakvog drugog izvora zagađenja.

Ubrane delove biljke, biljne droge, trebalo bi što pre dopremiti do mesta gde će se sušiti, jer za vrlo kratko vreme mogu da izgube svoja lekovita svojstva. Ubrano bilje se suši na suvom mestu i promaji, a temperatura sušenja ne sme da bude viša od 40 stepeni Celzijusa. Često se prevrće, a primerci koji se ne suše kako treba ili ih napadne plesan se odbacuju.

Važno je odrediti vreme kada je biljka osušena. Cvetovi se na primer suše između 3 i 6 dana, a listovi do 8 dana. Maksimalna temperatura sušenja za cvetove je između 35 i 40 stepeni Celzijusa, a kore do 60 stepeni Celzijusa.

"Pravilno branje lekovitog bilja podrazumeva da se ono obavlja u podne kad je najveća vrućina jer tada u samoj biljci postoji najviše eteričnog ulja, dok sušenje mora da bude isključivo na promaji, u hladovini i to bilje ne sme da primi mirise, niti supstance drugog bilja, tako da svaku biljnu vrstu treba sušiti odvojeno" objašnjava Slavica Radulović. 

Sušenjem biljne droge,odnosno delova lekovitog bilja gubi se voda tako da se lekoviti sastojci na izvesno vreme konzerviraju. Sadržaj vlage limitiran je za svaku biljnu vrstu i varira od 10 do 15 odsto. Ukoliko se pretera sa sušenjem biljke će se tokom pakovanja raspasti. 

Racionalna fitotrapija

Rok trajanja neke biljne droge zavisi od vrste i uslova čuvanja i obično traje od par meseci do nekoliko godina,zavisno od toga koliko može da se očuva lekovito svojstvo biljke.

Ambalaža ima veliku ulogu u očuvanju lekovitih supstanci, štiti ih od vlage, temperature, svetla, nećistoće. Svako pakovanje trebalo bi da ima etiketu sa nazivom biljke i podacima o klasi,godini berbe,po mogučnosti i poreklu,odnosno mestu sa koga potiče.

"Nije primena lekovitog bilja nešto što samo diktira nauka, niti nešto što diktira narodna medicina. Ona je neraskidiv spoj te dve bitne stvari" smatra Slavoljub Tasić. "A opet, ljudi često dolaze kada ni klasična medicina ni operativni zahvati ne nudi izlečenje, i tada je lekovito bilje potpuno nemoćno", kaže on.

Jedan od osnovnih postulata racionalne fitoterapije je odnos doze i delovanja. Na primer biljka zlatnica u maloj dozi nije diuretik,u dozi od 6 do 12 grama na dan deluje diuretično, a u prekomernoj dozi sprečava diurezu.

Drugi značajan postupat je odnos efikasnosti i sastava. U nekim slučajevima efikasnost se postiže samo jednom komponentom biljne druge, a u drugim je potrebno više komponenti, kao kod kantariona kod koga antidepresivno deluju tri grupe jedinjenja.

Sledeći postulat je da se bolji terapeutski efekat postiže ukupnim ekstraktom, koji sadrži aktivne i prateće materije, nego čistom izolovanom supstancom. I fitopreparati moraju da imaju visok farmaceutski kvalitet.

"Stručnjaci znaju kad i kako treba primeniti određeni lek, a ne treba verovati onima koji vam obećavaju čuda od jednog istog leka. Jedan isti lek ne može da leči i zdrave i bolesne" kaže prof. dr Nada Kovačević.

Kao i svi drugi lekovi i lekovito bilje nije svemoćno, ali se njime unose mnoge korisne supstance: prirodni antioksidansi, flavonoidi, minerali, enzimi, eterična ulja, što sve ukupno jača organizam, čini ga otpornijim,odstranjuje štetne materije iz organizma, poboljšava metaboličke procese.

Sve livade i pašnjaci, sva brda i planine su apoteke - govorio je Paracelzus. Da ne bismo ostali bez tih prirodnih apoteka moramo da čuvamo prirodu. To je jedini način da se prirodni lekoviti činioci u koje se ubraja i lekovito bilje sačuvaju i za nas i za generacije koje slede.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи