Resavska pećina - Resavska lepotica

Bogatstvo i raznobojnost pećinskog nakita zaslužni su što Resavsku pećinu zovu "Resavska lepotica". Pećina smeštena u krečnjačkom brdu Babina Glava, jedna je od najvećih i najlepših u Srbiji, a turistima, među kojima je u brojnim turama dosta gostiju iz inostranstva, na raspolaganju je obilazak stazom dugom 800 metara.

Biser prirode, Resavska pećina, smeštena je na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina Glava. Jedna od najvećih i najlepših pećina Srbije duga je 4,5 km.

Pećina je istražena do 2 850 metara, a turistima, među kojima je u brojnim turama dosta gostiju iz inostranstva, na raspolaganju je obilazak stazom dugom 800 metara.

Bogatstvo i raznobojnost pećinskog nakita zaslužni su što Resavsku pećinu zovu "Resavska lepotica".

Procenjuje se da je nakit u pećini star 45 miliona godina a sama pećina oko 80 miliona godina.

Unutrašnjost pećine bogata je brojnim i raznovrsnim dvoranama, kanalima, galerijama, stubovima, stalaktitima, stalagmitima, draperijama i okamenjenim vodopadima.

Temperatura u pećini je konstantna i iznosi 7 stepeni Celzijusa.

Pećina je zvanično otvorena za posetioce 22. aprila 1972. godine.

Veličanstvene dvorane

"Dvorana sraslih stubova" ili kolonada poznata je po žućkastim stubovima, a Dvorana košnica ima tavanicu prekrivenu stalaktitima koji se još uvek formiraju.

Vrlo je mala a takvo ime je dobila zbog tri stalagmita koji podsećaju na stare košnice koje su bile pravljene od pruća i blata. U dvorani se nalazi dosta stalgmita i stalaktita od krečnjaka bele i žute boje. 

Dvorana "Predvorje istorije" nosi takvo ime pošto su u njoj pronađena kamena sekira i vrhovi koplja, lobanja polarne lisice i ognjište praistorijskog čoveka.

Kraćim tunelima, koji su naknadno probijeni, dolazi se do Staze okamenjenih vodopada, veoma akustične dvorane sa figurama koje podsećaju na starca i staricu.

U Kristalnoj dvorani nalazi se nakit od belog, žutog i crvenog kristala. Tu su i dva stalaktita, nazvana "Obešeno jagnje" i „Stopalo slona", kao i udubljenje u zidu pećine, zatvoreno sraslim stalagmitima i stalagmitima u obliku rešetke, nazvano „Centralni zatvor" ili „Kavez". Dvorana je duga 250 metara i visoka 8 metara.

"Koncertna dvorana", poznata je i kao„Centralna dvorana" i "Dvorana kipova" jer po broju i lepoti ukrasa nadmašuje sve dvorne u pećini. U dvorani se nalazi stalagmit visok 12 metara nazvan „Kip majke sa detetom" koji je simbol Resavske pećine.

Stalagmit je od crvenog dok su lica majke sa detetom od belog kristala. U sredini dvorene nalazi se držeći stub Resavske pećine, stub na koji se cela pećina oslanja. Dvorana je dugačka 60 metara, široka 40 metara i visoka 28 metara.

Bobanova dvorana nazvana jepo najmladjem speleologu koje prvi u nju zakoračio. U njoj se nalazi zid nazvan „Ćele kula" na kome je priroda uklesala ukrase u obliku ljudskih lobanja i nekoliko stalagmita nazvanih „porodica Tarana".

Najinteresantiji je „Suzanin stub" od arogonita koji za svakih 1 000 godina izraste jedan kubni centimetar. Dvorana je duga 40 metara, široka 20 metara i visoka 30 metara.

Resavska pećina ima status zaštićenog spomenika prirode, uključujući i neposrednu okolinu površine 11 hektara.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво